Infectiepreventie

Een volledige en praktische leidraad voor zorgverleners in zorginstellingen

Infectiepreventie

Infectiepreventie is een leidraad voor de zorgverleners in zorginstellingen waar veel mensen met een verminderde immuniteit onder eenzelfde dak verblijven, zoals ziekenhuizen, woonzorgcentra en psychiatrische verzorgingstehuizen.

heldere opbouw

digitale oefenmodule

recente wetenschappelijke inzichten

Bekijk de inhoudstafel

Infectiepreventie voor het hoger onderwijs

 

Door de specifieke opbouw is het boek zeer geschikt voor gebruik in zowel acute als chronische zorginstellingen.

 

 

Wegwijs in de infectiepreventie

 

Infectiepreventie bestaat uit twee delen.

  • Het eerste deel behandelt vooral de voorzorgsmaatregelen om kruisinfecties te bestrijden, zoals de standaardvoorzorgsmaatregelen, handhygiëne, reiniging en desinfectie.
  • Het tweede deel gaat over infecties die frequent voorkomen, maar waarover nog veel onduidelijkheid bestaat, zoals de ziekenhuisbacterie MRSA, Clostridium difficile, influenza en epidemieën met diarree. Deze infecties worden kort toegelicht: wat zijn ze, hoe ontstaan ze en welke voorzorgsmaatregelen moeten er genomen worden om kruisinfecties te vermijden of preventief aan te pakken.
    Er wordt ook een hoofdstuk gewijd aan pandemische en epidemische infectieziekten.

De auteurs vertrekken vanuit de besmettingscyclus en reiken via verschillende thema’s aan welke preventieve maatregel de cyclus kan doorbreken.

Ontdek meer!

Over deze editie

De editie van 2022 werd volledig aangepast aan de actuele praktijk:

de meest recente wetenschappelijke inzichten en richtlijnen (patiëntenzones en zorgzones bij handhygiëne, beschermingsmiddelen en correct gebruik, correcte scheiding vuil en zuiver)

algemene tendenzen in het veld (veroudering van de bevolking, migratie en toegenomen mobiliteit, stijgend aantal buitenlandse stages)

veranderingen in het taalgebruik in de sector

Een vraag over deze uitgave?

Voorbeeldmateriaal

Doorblader het voorbeeldmateriaal

Voorbeeldmateriaal

Extra's op mijnstudiemateriaal.be

Het online lesmateriaal is toegankelijk voor docenten die het handboek als verplicht studiemateriaal voorschrijven aan hun studenten. Vraag jouw code aan via hoger.onderwijs@vanin.be.

digitale oefenmodule

mijnstudiemateriaal.be

Jouw boek op maat?

Met Blend kan je jouw versie van dit boek op maat samenstellen.

kies hoofdstukken uit één of verschillende uitgaven

vul aan met eigen materiaal als je dat wil

een boek op maat kan al vanaf 10 exemplaren

Blend

De auteurs

Rika De Bens

Rika De Bens (1970) volgde een basisopleiding ziekenhuisverpleegkunde in Antwerpen en studeerde vervolgens af als master in de gerontologie. Ondertussen is ze directeur patiëntenzorg bij ZNA Joostens, maar laten de kriebels voor ziekenhuishygiëne haar niet los. Infectiepreventie is de basis van een professionele houding om in verpleegkunde veilig te werken. Elke dag opnieuw tracht zij hier vorm aan te geven, onder andere door het schrijven van dit boek.

Luc Knaepkens

Luc Knaepkens (1965) studeerde ziekenhuisverpleegkunde en kinderverpleegkunde aan het Hoger Instituut voor Verpleegkunde in Antwerpen. Hij werkte een jaar in de operatiekamer en op de afdeling endoscopie en vier jaar op de afdeling intensieve neonatologie en intensieve zorg. Daarna werd hij hoofdverpleegkundige van de afdeling nucleaire geneeskunde in ZNA Middelheim (Antwerpen). Vervolgens maakte hij de overstap naar het ZNA Jan Palfijn (Merksem), werkte als verpleegkundig middenkader en volgde de opleiding tot verpleegkundig ziekenhuishygiënist. In 2003 ging hij voltijds aan de slag als ziekenhuishygiënist in het overkoepelende hygiëneteam van ZNA. Van 2010 tot mei 2017 was hij operationeel directeur in ZNA Jan Palfijn en manager Housekeeping voor ZNA. Vanaf mei 2017 werkt hij opnieuw als ziekenhuishygiënist in AZ Klina.

Een vraag over ons aanbod?

Stel jouw vraag of maak een afspraak met je accountmanager. We helpen je graag verder!