Hoe ga ik aan de slag met de LVS-toetsen?

 

Vanaf dit schooljaar kan je als TALENT-gebruiker de toetsen lezen en spelling van LVS-VCLB via Bingel downloaden. Benieuwd hoe je hiermee aan de slag gaat? Met deze tip helpen we jou graag op weg!

Het basisboek bij het LVS

 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Om succesvol aan de slag te gaan met de LVS-testen, dien je het basisboek via Bingel te downloaden. In dit basisboek vind je een uitgebreide toelichting over hoe het leerlingenvolgsysteem werkt.

Dit document vind je terug bij de handleidingen van TALENT op Bingel.

 

 

Tip van het TALENT-team:

Wist je dat je de LVS-toetsen ook als bordboek terugvindt bij de methode? Bovendien werden de voorbeeldplaten toegevoegd als bordles bij de toets..

De LVS-toets afnemen en verbeteren

 

De toets downloaden via Bingel

De toetsen en bijhorende correctiesleutel kun je downloaden via de module toetsen, remediëren en verrijken op Bingel.

  • Het LVS Lezen is beschikbaar in leerjaar 2 en 3.
  • Het LVS Spelling is beschikbaar vanaf leerjaar 2 tot en met 6.
Belangrijk:

Je zal merken dat je voor eenzelfde toetsmoment steeds kan kiezen tussen twee verschillende versies van de toets. Deze versies hebben vooral een impact op het invoeren van de toetsresultaten in Bingel.

 

Hoe verbeter ik de LVS-toetsen?

Op de toets spelling staat er naast elke vraag een code die hoort bij een spellingmoeilijkheid. Telkens de leerling een fout antwoord geeft, kun je de bijhorende code doorstrepen of aankruisen. Wanneer de hele toets verbeterd is, tel je hoeveel fouten er per letter of per code gemaakt werden en vul je het onderstaande puntenrooster in. Dit rooster gebruik je ook bij het invoeren van jouw resultaten op Bingel.

 

Remediëren op maat van de leerling

 

Hoe geef ik de resultaten in op Bingel?

Zodra de toetsen verbeterd zijn, geef je de punten uit het puntenrooster in via de module toetsen, remediëren en verrijken op Bingel.

SPELLING

Je kan telkens kiezen uit de volgende versies van de toets:

Wil je een automatisch remediërings- en verrijkingsvoorstel laten samenstellen door Bingel? Kies dan voor de versie met foutenanalyse (blauw gekleurd op de afbeelding hiernaast). Geef de resultaten van het puntenrooster in op de toets, gebaseerd op de spellingmoeilijkheden, om een voorstel te bekomen.

Wil je bovendien dat de punten doorstromen naar Bingel Zorg en Evaluatie? Vul de resultaten van het woord- en zinsdictee dan bij de versie met afname-instructies in (oranje gekleurd op de afbeelding hiernaast).

LEZEN

Voor de toetsen lezen heb je steeds de keuze om het aantal juist gelezen woorden of het aantal fout gelezen woorden in te geven. De remediëring die je krijgt zal bij beide versies van de toets hetzelfde zijn. Ook de toets en de correctiesleutel kun je bij beide versies downloaden.

 

 

 

Een automatisch remediëringsvoorstel via Bingel

Na het ingeven van de toetsresultaten in Bingel, wordt er automatisch een gepast remediëringsvoorstel aangeboden aansluitend op de methode. Zo krijg je met één druk op de knop voor elke leerling van de klas een differentiatievoorstel op maat.

 

De remediëring hierbij wordt automatisch voorzien zodra een leerling voor een bepaalde cluster oefeningen (aangeduid door een letter) lager scoort dan de grensscore of de grensscore opgelegd door het VCLB.

 

Waar kan ik de percentielen raadplegen in Bingel?

Nadat je de resultaten hebt ingegeven in Bingel, worden deze verzameld in overzichtelijke overzichten en grafieken. Hiervoor heb je toegang nodig tot Bingel Zorg en Evaluatie.

Percentielen raadplegen in Bingel