Hoe ga ik aan de slag met de LVS-toetsen?

 

Vanaf dit schooljaar kan je als “ik lees met hup en aap”-gebruiker de toetsen lezen en spelling van LVS-VCLB via Bingel downloaden. Benieuwd hoe je hiermee aan de slag gaat? Met deze tip helpen we jou graag op weg!

BELANGRIJK:

Op deze ondersteuningspagina gaan we ervan uit dat jullie werken met TALENT op Bingel. Indien jullie toch met een andere taalmethode werken, raadpleeg je best de handleiding op deze pagina voor de aangepaste uitleg.

 

Om succesvol aan de slag te gaan met de LVS-testen, dien je het basisboek en de toetsen via Bingel te downloaden.

  • In het basisboek vind je een uitgebreide toelichting over hoe het leerlingenvolgsysteem werkt.
  • Je drukt de toetsen samen met de correctiesleutel en de afname-instructies af.

De voorbereiding

 

Waar vind ik het basisboek terug?

Je vindt het basisboek terug bij de handleidingen van “ik lees met hup en aap” op Bingel.

 

Waar kan ik de toetsen en de afname-instructies downloaden?

De toetsen kun je downloaden via de module toetsen, remediëren en verrijken op Bingel. In de correctiesleutel vind je ook steeds de afname-instructies terug. Bekijk die voor specifieke instructies bij de gekozen toets.

 

SPELLING

Je kan kiezen uit de volgende versies van de toets:

 

  • De versie met afname-instructies dient om de globale resultaten van de toets in te geven. Dit zijn ook meteen de resultaten die verschijnen in Bingel Zorg en Evaluatie. Hier hangt geen remediëring aan vast.
  • De versie met foutenanalyse dient om een automatisch remediëringsvoorstel te laten samenstellen in Bingel. Je geeft hiervoor de resultaten in van het puntenrooster op de toets, gebaseerd op de spellingmoeilijkheden.

 

LEZEN

Voor de toetsen lezen heb je steeds de keuze om het aantal juist gelezen woorden of het aantal fout gelezen woorden in te geven. De remediëring die je krijgt zal bij beide versies van de toets hetzelfde zijn. Ook de toets en de correctiesleutel kun je bij beide versies downloaden.

 

TIP:

Kijk bij het afdrukken van de toetsen zeker je afdrukinstellingen nog eens na. De LVS-toetsen moeten immers enkelzijdig afgedrukt worden.

 

 

Kan ik de toets ook projecteren aan bord?

Ja, dat kan! Je vindt de LVS-toetsen ook als bordboek terug bij de methode.

 

Verbeteren van de toets

 

Waar vind ik de correctiesleutel terug?

De correctiesleutel kan je downloaden via de module toetsen, remediëren en verrijken op Bingel. Je zal merken dat je voor eenzelfde toetsmoment steeds kan kiezen tussen twee verschillende versies van de toets.

 

  • De correctiesleutels van de toets lezen vind je bij beide versies terug.
  • De correctiesleutel van de toets spelling vind je terug bij de versie met afname-instructie in correctiesleutel.

 

 

Hoe verbeter ik de LVS-toetsen?

Op de toets spelling  staat er naast elke vraag een code die hoort bij een spellingmoeilijkheid. Telkens de leerling een fout antwoord geeft, kun je de bijhorende code doorstrepen of aankruisen. Wanneer de hele toets verbeterd is, tel je hoeveel fouten er per letter of per code gemaakt werden en vul je het puntenrooster in. Dit rooster gebruik je ook bij het invoeren van jouw resultaten op Bingel.

 

Remediëren op maat van de leerling

 

Hoe geef ik de resultaten in op Bingel?

Zodra de toetsen verbeterd zijn, geef je de punten uit het puntenrooster in via de module toetsen, remediëren en verrijken op Bingel.

 

 

TIP:

Heb je Bingel Zorg en Evaluatie? Dan worden de resultaten automatisch doorgestuurd en omgezet naar zones en percentielen.

 

Een automatisch remediëringsvoorstel via Bingel

 

Als gebruiker van “ik lees met hup en aap” heb je het voordeel dat er -na het ingeven van de resultaten- automatisch een gepast remediëringsvoorstel aangeboden wordt aansluitend op de methode. Zo krijg je met één druk op de knop voor elke leerling van de klas een differentiatievoorstel op maat.

 

SPELLING
Bij spelling wordt er enkel remediëring voorzien wanneer je de resultaten ingeeft bij de toets met de foutenanalyse in de correctiesleutel. De remediëring hierbij wordt automatisch voorzien zodra een leerling voor een bepaalde spellingmoeilijkheid in zone D of E zit.

 

LEZEN
Aangezien lezen een complex onderdeel is, beslis je zelf op welke moeilijkheden je remediëring aanbiedt.

 

 

Waar kan ik de percentielen raadplegen in Bingel?

Nadat je de resultaten hebt ingegeven in Bingel, worden deze verzameld in overzichtelijke overzichten en grafieken. Hiervoor heb je toegang nodig tot Bingel Zorg en Evaluatie.

Percentielen raadplegen in Bingel