Een heldere structuur als houvast voor je leerlingen

 

Elk thema werkt via dezelfde overzichtelijke structuur. Je leerlingen vertrekken telkens vanuit de verwondering over een maatschappelijk relevant probleem. Dat doen we op een WOW-pagina die de relevantie van dit thema aantoont. Ze verwondert en activeert de leerling met opmerkelijke artikels of unieke filmpjes van o.m. Henk Rijckaert, cabaretier met een hart voor wetenschappen. De leerling denkt hier zelf na over wat hij van dit thema wil leren.


 1. De hoofdstukken

  Het kerndeel van elk thema bestaat uit hoofdstukken waarin de leerlingen zich de leerstof en vaardigheden via verschillende onderzoeksvragen eigen maken. Ze gaan zelf ontdekken, op onderzoek, experimenteren, creatief denken, … aan de hand van allerlei bronnen, die ook ruimte laten voor differentiatie.

  Doorheen de hoofdstukken vind je hier en daar extra informatie. We splitsen ze op in:

  •  Tips: handig bij de uitvoering van opdrachten.
  •  Weetjes: leuke of interessante extra’s, geen leerstof.
  •  Mag het iets meer zijn: de sterkere leerlingen of klassen kunnen aan de slag met extra opdrachten.

    

 2. AHA

  Op de AHA-pagina brengen we de leerstof uit de verschillende hoofdstukken in het thema samen. Een figuur met de landschapsvormende lagen speelt daarbij telkens een belangrijke rol. Daarnaast vinden je leerlingen er ook een synthese en een checklist.

   

 3. Test jezelf

  Test jezelf biedt een leerling de kans om de opgedane kennis en vaardigheden in te oefenen door enkele gerichte herhalingsoefeningen te maken in de uitgave zelf. In de kenniskaders doorheen het thema wordt al verwezen naar specifieke oefeningen uit de Test jezelf.

   

 4. Woordenlijst

  De woordenlijst staat achteraan in het boek en is alfabetisch gerangschikt. Hij bevat zowel vakspecifieke woorden als moeilijke woorden uit de Nederlandse taal; telkens wordt verwezen naar het hoofdstuk waarin het begrip voorkomt. Naast de term en de definitie is er ook ruimte om het woord in eigen woorden te omschrijven en zelf woorden toe te voegen.


Bekijk het hele leerwerkboek TeleScoop 1


diddit_logo_Q_tagline
Diddit, het online leerplatform
Diddit is een motiverend online leerplatform, dat leraren en leerlingen optimaal ondersteunt. Het is perfect geïntegreerd in je lesmateriaal.

Meer weten

Hoe kunnen wij je helpen?

Op zoek naar meer info over deze reeks of wens je een presentatie op je school? Je educatief adviseur staat klaar voor jou!

Contacteer je educatief adviseur