Kook-kunst en wetenschap
Kook-kunst en wetenschap

Een introductie tot de chemie en de fysica van de keuken

Karel Bruggemans

In kookboeken leren liefhebbers en professionele koks hoe ze eetbare natuurproducten op de smakelijkste en aantrekkelijkste manier kunnen omtoveren tot gastronomische ‘kunstwerkjes’. Wie de technieken onder de knie heeft, kan een aardig potje koken. Maar als je niet alleen weet wat je moet doen, maar ook nog waarom, zul je veel grondiger en zelfverzekerder in de keuken kunnen werken.

  • Is het gevaarlijk om restjes spinazie opnieuw op te warmen?
  • Waarom blancheer je groenten voor de diepvries?
  • Is het normaal dat een biefstuk vanbuiten helrood en vanbinnen donker paars is?
  • Wat is er zo speciaal aan omega-3-vetzuren?
  • Kost het openen en sluiten van de koelkast telkens een bom geld?
  • Is water in flessen wel zuiver?
  • Hoe blus je de brand van een te pikante maaltijd?
Het antwoord op die en nog veel andere vragen vind je in dit boek. Op een ludieke maar wetenschappelijk onderbouwde manier gaat de auteur in op de fysische en chemische aspecten van wat er zich afspeelt als we gerechten bereiden.

De meer dan 100 stukjes zijn thematisch geordend in zeven grote hoofdstukken: samenstelling van stoffen, koolhydraten, eiwitten, vetten, energie, drank en smaak. Ze kunnen in willekeurige volgorde gelezen worden, maar wie niet zo vertrouwd is met de fysica en de chemie heeft er baat bij om de tekst van voren naar achteren door te nemen, want soms steunt een verklaring op eerder omschreven begrippen.

Hoewel het af en toe noodzakelijk was om wetenschappelijke begrippen uit te leggen, hebben we toch geprobeerd om het boek zo luchtig mogelijk te houden. We zijn er dan ook van overtuigd dat de mooie lay-out en de leuke illustraties de geïnteresseerde leek over de streep zullen trekken.

Hoe kunnen wij je helpen?

Op zoek naar meer info over deze reeks of wens je een presentatie op je school? Je educatief adviseur staat klaar voor jou!

Contacteer je educatief adviseur