2e graad

Trotter_Vonk_Cover

Vonk

Vlinders en kriebels in overvloed in Vonk! Uw leerlingen komen alles te weten over de beleving van liefde en seksualiteit in het verleden en buiten onze grenzen. Soa's, voorbehoedsmiddelen en hulporganisaties komen uitgebreid aan bod in hoekenwerk. Ook thema's als tienerzwangerschappen en het stellen van grenzen krijgen voldoende aandacht. Ldvd? Uw leerlingen krijgen een aantal tips om de scherven te lijmen.

Trotter_Onfair_Cover

ON-F@IR

Hoe anders zou je leven zijn als je arm bent? Wat betekent solidariteit? Maakt geld gelukkig? ON-F@IR confronteert uw leerlingen met de vierde wereld, de sociale geschiedenis en sociale organisaties. De bundel focust via heel wat interessante werkvormen op armoede in de onmiddellijke buurt en op hoe organisaties armen een menswaardiger bestaan helpen leiden. Uw leerlingen verwerven meteen ook inzicht in de eventuele oorzaken en gevolgen van sociale en financiële problemen.

Trotter_Media_Cover

Medi@

Hoe communiceren mensen? Welke invloed hebben kranten, radio, televisie, tijdschriften en internet op ons dagelijkse leven? Hoe leer je omgaan met moderne communicatiemiddelen? En wat zijn de gevolgen van mediaverslaving? In Medi@ geven alle moderne en minder moderne media hun geheimen prijs. Uw leerlingen leren bovendien objectief van subjectief onderscheiden en onderzoeken hoe ze zich kunnen wapenen tegen de invloed van de media. 

Trotter_School_Cover

sChOOL

sChOOL toont hoe jongeren in andere culturen schoollopen. De bundel gaat ook dieper in op de mens achter de leerkracht en de rol van het schoolreglement. Uw leerlingen gaan op zoek naar het antwoord op een aantal schoolgerelateerde vragen. Hoe kan de school mijn toekomst mee vormgeven? Zal het onderwijs er over tien jaar anders uitzien? Hoe gebruik ik het openbaar vervoer? Wat doe je als het je zwaar valt om naar school te gaan? Ze worden zich gaandeweg bewust van het belang van goed onderwijs en van de kansen die het onderwijs hen biedt.

Trotter_Geroken_Cover

Ge-ROKEN

natuurwetenschappen in PAV
Roken: wie er niet aan begint, hoeft er ook niet mee stoppen. Maar waarom is roken zo schadelijk? Welke invloed heeft het op je gezondheid? Hoe en waar wordt tabak geteeld? En is het fair dat arme landen tabak in plaats van voedsel telen? In Ge-ROKEN leren uw leerlingen niet alleen nee zeggen tegen roken; ze leren vooral nee zeggen met sterke argumenten.

Trotter_Ok_Cover

Oké

In Oké staat het zelfbeeld van uw leerlingen centraal. Ze leren omgaan met kritiek, complimenten geven of aanvaarden, en een moeilijk gesprek te voeren. Verder krijgen ze tips aangereikt om nee te zeggen, een ruzie bij te leggen of een standpunt te verdedigen. Ze nemen de relatie met hun ouders en vrienden onder de loep en ontdekken gaandeweg dat ze hun geluk zelf in de hand hebben. De bundel sluit af met het leren plannen van taken, lessen en activiteiten.

Trotter_Verkocht_Cover

Verkocht

Verkocht onthult alle grote en minder grote geheimen van reclame. Uw leerlingen ontdekken hoe ze zich tegen verborgen verleiders kunnen wapenen. Ze leren reclametechnieken doorgronden, maken kennis met product placement en denken na over de zin en onzin van televisiereclame.
Ook tweedehandsaankopen en eerlijke handel komen aan bod. En omdat reclame en koopgedrag onlosmakelijk verboden zijn met zakgeld, zoeken uw leerlingen uit hoe ze een centje kunnen bijverdienen en hoe ze dat geld het best beheren. Want schulden … nee, bedankt!

Trotter_Link_Cover

Link

Beschikken jongeren over de juiste attitude in hun omgang met moderne media? Zijn ze eraan verslaafd? In Link ontdekken uw leerlingen de wondere wereld van de communicatie aan de hand van herkenbare situaties. Ze staan stil bij hun gsm-gebruik en denken na over de rol van communicatiemiddelen in de toekomst. Informatie opzoeken op het internet? Zo gebeurd. Maar is die informatie ook betrouwbaar? Uiteraard krijgen ook leerplatformen en sociale netwerksites een plaats in deze bundel, met extra aandacht voor de bescherming van de privacy.

Trotter_Respect_Cover

Respect

Welke waarden en de normen hanteren jongeren? Wat betekenen begrippen als diversiteit en multicultureel voor hen? In Respect verkennen uw leerlingen het netwerk dat hen omringt. Ook het schoolse netwerk en de leerlingenraad staan in de kijker. Dankzij die leerlingenraad leren uw leerlingen het begrip democratie kennen en onderzoeken ze het democratische beslissingsproces en verschillende bestuursstijlen. De bundel brengt ook kinder- en mensenrechten onder de aandacht.