Schakel 1

Techniek wordt tastbaar ... in zes projecten

Ieder project vertrekt vanuit de leefwereld van uw leerlingen en is toepasbaar in hun dagelijkse omgeving. Ze ontdekken de vijf verschillende toepassingsgebieden (energie - informatie en communicatie - constructies - transport - biochemie) en benaderen techniek op diverse manieren (begrijpen - hanteren - duiden).

Schakel-project1Schakel-project2Schakel-project3Schakel-project4Schakel-project5Schakel-project6

 1. Techniek voor iedereen
 2. Van tandpasta tot elektromotor
 3. Multiset: van ontwerp tot realisatie
 4. Je citybike heeft het allemaal!
 5. De spacemobiel
 6. Automatische sturingen

Kom hier te weten wat er precies in elk project geschakeld wordt.

Taal in een lijst en tegen de muur

Voor uw leerlingen met een project van start gaan, krijgen ze een handig overzicht van de begrippen die in diverse toepassingen aan bod zullen komen. Nemen ze de lijst nu al even door, dan begrijpen ze straks ook beter het doel van die toepassingen.

De lijsten met Schakel-taal zijn ook beschikbaar als affiche. Geknipt om het technieklokaal in uw school om te toveren tot een inspirerende omgeving. En meteen een praktisch geheugensteuntje voor uw leerlingen.

Doe ik het goed?

Op het einde van een project staan uw leerlingen even stil bij wat ze geleerd hebben. Ze evalueren zichzelf en elkaar op diverse punten. Ze denken na over hoe techniek een prominente plek in hun leven inneemt, zonder dat ze zich daarvan misschien bewust zijn.

Ook u hebt de gelegenheid om hen een score toe te kennen. Voor hun attitude en hun manier van werken.

En dat evaluatie niet saai hoeft te zijn, ondervinden uw leerlingen aan den lijve in de prettige Schakel-quiz.

De Schakel-mindmaptool

De mindmaptool vertaalt de vijf mindmaps van het nieuwe leerplan in een gebruiksvriendelijke planningtool, waarmee u in één oogopslag ziet welke takken van de mindmap u in uw lessen al hebt behandeld.

Oefenen met de tool? Download hem onderaan op deze pagina!

Belangrijk!

U moet de bestanden in het pakket rechstreeks op de C-schijf van uw pc kopiëren (zodat u dus als pad C:/Schakel_mindmap en C:/DEMO_Mindmaptool_Schakel.doc krijgt). Doet u dat niet, dan functioneert de mindmaptool niet.

Hoe gaat u vervolgens te werk? 

 1. Open het Word-document DEMO_Mindmaptool_Schakel.doc en klik op het Van In-logo om naar de inhoudspagina te gaan.
 2. Klik op de link 'Project 1 - Techniek voor iedereen'. De andere projecten zijn in deze demo nog niet geactiveerd, maar worden uiteraard wel aangeboden in de volledige tool.
 3. In het scherm dat nu volgt, vindt u twee delen: de mindmaps en de jaarvorderingsplannen. In het gedeelte 'Mindmaps' kunt u voor de vijf verschillende mindmaps bekijken welke takken er in dit project worden behandeld.
 4. In het gedeelte 'Jaarvorderingsplannen' kunt u opnieuw navigeren volgens de mindmaps, maar u ziet dat elke mindmap hier is opgedeeld in drie takken: Begrijpen, Duiden en Hanteren.
 5. Klikt u op een van de drie takken, dan komt u terecht op de pagina waar u kunt afvinken welke takken u behandeld hebt. Als u een of meerdere vakjes afvinkt, verschijnt rechts een visuele weergave van die tak (tegelijk opent zich ook een grotere versie in een nieuw venster).
 6. U kunt dit Word-document zelf een andere naam geven en opslaan. U kunt ook meerdere versies gebruiken voor al uw klassen. 
Veel plezier met de Schakel-mindmaptool!

Terug naar homepage