Hoe werk je met optimaal?

Elke dag gebruiken we verschillende soorten getallen. Elke dag werken we met cirkels, kubussen en rechthoeken. In de leerwerkschriften van Optimaal ontdekken de leerlingen hoe ze door te tellen en te rekenen, te meten en te tekenen de wereld om hen heen beter begrijpen.

Inleiding optimaal

(Klik op de afbeeldingen voor een vergrote weergave)

Korte inleiding

Bij het begin van elk hoofdstuk maak je aan de hand van een korte inleiding kennis met het onderwerp waarover je iets leert. Meteen daarna zie je wat je moet kennen en kunnen op het einde van dat hoofdstuk.

Bekijk voorbeeldpagina's

Stap voor stap

Stap voor stap komen de leerlingen meer te weten over getallenleer en meetkunde in het dagelijks leven. Ze leren formuleren in definities, eigenschappen of besluiten. Na elk stukje kunnen ze hun kennis inoefenen. Het oefenmateriaal is te herkennen aan het ruitjespapier in de marge. Zowel bij theorie als oefeningen zie je soms dit sterretje staan *, dat verdiepingsleerstof aanduidt. Je kan als leraar aangeven wat precies voor welke leerling is.

Stap voor stap
Leerwegwijzer

Als je deze pijl in een hoofdstuk tegenkomt, kan je als leraar de leerlingen wegwijs maken en zeggen welke leerweg - met oefeningen op maat, helemaal volgens tempo en niveau - het best bij welke leerling past.

Schooltaalwoorden

Ook in de wiskunde kom je woorden tegen die je niet elke dag gebruikt. Die schooltaalwoorden staan in het paars, onderlijnd, en kunnen de leerlingen snel terugvinden door het cijfer in de marge. Achteraan in elk hoofdstuk geven we de verklaring van die woorden. Als de leerling ze tegenkomt, kan hij/zij alvast zelf even nadenken wat de verklaring zou kunnen zijn!

Bekijk het filmpje over Optimaal

Schooltaalwoorden
Samenvatting
Samenvatting

Op het einde van elk hoofdstuk vinden de leerlingen alles wat ze hebben geleerd, bijeengebracht in een handige samenvatting. Die kunnen ze gebruiken als hulp bij het studeren.

Bestel de leerwerkschriften van Optimaal

Wil je nog meer? Neem tablet of computer en verken ons onlineleerplatform, diddit. Daar vind je nog meer oefeningen op maat van de leerling zodat hij/zij de leerstof helemaal onder de knie krijgt.

Bekijk alle informatie over diddit