Hoe werkt Boemerang bij IJsbrekers?

Vanaf het schooljaar 2024-2025 introduceert IJsbrekers een nieuwe vorm van geautomatiseerd oefenen in Bingel: de Boemerangtaken! Deze taken zet Bingel automatisch klaar op basis van de behoeften van elke leerling. Zo kan jij vlot differentiëren, zonder dat dit jou extra moeite kost. Handig!

 

  • Geautomatiseerde automatisatieopdrachten op maat: oefeningen worden aangepast aan het niveau van elke leerling.
  • Dagelijkse wiskunde-oefeningen: elke dag krijgen leerlingen een oefening met 10 vragen.
  • Volgens het Leitner-principe: zorgt ervoor dat wat nog niet beheerst is vaker herhaald wordt, terwijl wat al beter beheerst is minder vaak terugkomt.

Hoe werkt de Boemerang?

 

Elke keer dat een leerling een oefening maakt met een Boemerang-icoontje, volgt Bingel nauwkeurig mee. Wat beheerst de leerling al goed, en wat is nog een uitdaging? Op basis van deze inzichten stelt Bingel dagelijks een gepersonaliseerde Boemerangtaak samen, bestaande uit 10 oefeningen op verschillende beheersingsniveaus. Zo krijgt elke leerling precies de ondersteuning die hij of zij nodig heeft.

 

 

 

Met de Boemerang-functie krijgen leerlingen dus een gevarieerd aanbod van oefeningen die verder gaan dan één specifiek onderwerp of leerdoel. Deze mix helpt hen om belangrijke leerstof te automatiseren en te herhalen. Dankzij het Leitner-principe krijgen leerlingen vaker oefeningen rond onderwerpen waar ze extra ondersteuning bij nodig hebben.

Welke oefeningen komen in aanmerking voor de Boemerang?

 

Als leerkracht weet je als geen ander hoe belangrijk een parate kennis van bepaalde onderwerpen is voor je leerlingen. Het gaat hier om onderwerpen die ze écht in hun hoofd moeten prenten, zodat ze de antwoorden razendsnel kunnen oproepen. Daarom hebben we zorgvuldig onderwerpen geselecteerd die zich perfect lenen voor dit soort oefeningen.

 

Met de Boemerang werk je aan de volgende thema’s. Per leerjaar maken we onderscheid tussen onderwerpen die nieuw worden aangeboden (A) en onderwerpen die worden herhaald (H). Dit bepaalt namelijk waar de leerlingen de oefeningen op Bingel terugvinden:

 

L1 L2 L3 L4 L5 L6
Getalbeelden tot 5 A
Getalbeelden tot 10 A
Getalfamilies tot 10 (splitsingen) A H H
Optellen en aftrekken tot 5 A H
Optellen en aftrekken tot 10 A H H
Aanvullen en wegnemen tot 10 A H H
Optellen en aftrekken tot 20 A A H H
Optellen en aftrekken tot 100 A H H H H
Maal- en deeltafels A A H H H
Basisherleidingen meten H H
Link breuken-kommagetallen H H
Link breuk-kommagetal-percent H H

A Nieuwe leerstof

In de eerste drie leerjaren wordt veel nieuwe leerstof geïntroduceerd die paraat gekend moet zijn. Een heel aantal van deze onderwerpen komen daarom in aanmerking voor de Boemerang. De oefeningen zijn te vinden in het blok waar de leerstof wordt aangeboden en worden gemarkeerd met een Boemerang-icoon.

H Herhaalde leerstof

In de hogere leerjaren komen onderwerpen terug die in eerdere jaren aan bod zijn gekomen en nog steeds paraat moeten zijn. Deze oefeningen vind je onder het hoofdstuk “Boemerang: herhaling”.

Boemerang, wat moet jij doen?

 

Om de Boemerang bij een blok te activeren, sta jij als leerkracht aan het roer. Jij beslist wanneer het tijd is om de benodigde parate kennis te oefenen. Leerlingen kunnen de oefeningen met een Boemerang-icoon zelf terugvinden op het Bingeleiland, of je kunt ze als taak voor hen klaarzetten. Wanneer je de opdrachten als taak klaarzet, herken je ze aan het woord “Boemerang” in de titel van de opdracht.

Nadat de leerlingen een 30-tal oefeningen hebben gemaakt, voert Boemerang elke nacht automatisch een analyse uit van hun voortgang, zonder dat jij hier iets voor hoeft te doen. De volgende ochtend staat er alweer een nieuwe Boemerangtaak klaar, volledig afgestemd op de behoeften van jouw leerlingen! 🙂

 

Hoe kan ik de resultaten van mijn leerlingen opvolgen?

 

Wil je precies weten hoe je de voortgang van je leerlingen kunt volgen? Ontdek stap voor stap hoe je de resultaten van de Boemerangtaken kunt bekijken.

 

De resultaten van mijn leerlingen opvolgen