Financial accounting

Leer de financiële staten lezen en begrijpen

Financial accounting

Financial accounting leert om financiële staten te lezen en te begrijpen.

specifieke oefeningen aan het eind van elk hoofdstuk

zeer geschikt voor zelfstudie

focus op externe verslaggeving

Bekijk de inhoudstafel

Financial accounting voor het hoger onderwijs

 

Het boek richt zich tot de academische opleidingen die een grondige vorming in de externe verslaggeving beogen, maar het is ook bijzonder geschikt
voor professionele opleidingen bedrijfskunde met een sterke basisvorming in de accountancy.

 

 

Wegwijs in financial accounting

 

Financial accounting leert je om financiële staten (jaarrekeningen) die een belangrijke informatiebron vormen voor externe belanghebbenden (aandeelhouders, leveranciers, de overheid, kredietverstrekkers …) te lezen en te begrijpen.

 

Het boek is uitgegeven in twee delen. Beide delen schenken aandacht aan de verschillen tussen het Belgische boekhoudrecht en IFRS.

 

De specifieke oefeningen aan het einde van elk hoofdstuk sporen studenten aan om via zelfstudie en oefening een helder inzicht te krijgen in de externe verslaggeving.

Ontdek meer!

Over deze editie

De nieuwe editie van dit boek verschijnt in augustus 2024. De auteurs baseren zich op de meest actuele wetgeving inzake de boekhouding, met de nodige aanpassingen in functie van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen en het bijbehorende KB. Nieuw in deze uitgave:

hoofdstuk over duurzaamheidsverslaggeving

nieuwe case als rode draad doorheen het handboek

Voorbeeldmateriaal

Doorblader het voorbeeldmateriaal

Voorbeeldmateriaal

Extra's op mijnstudiemateriaal.be

Het online lesmateriaal is toegankelijk voor docenten die het handboek als verplicht studiemateriaal voorschrijven aan hun studenten. Vraag jouw code aan via hoger.onderwijs@vanin.be.

oplossingen

mijnstudiemateriaal.be

Jouw boek op maat?

Met Blend kan je jouw versie van dit boek op maat samenstellen.

kies hoofdstukken uit één of verschillende uitgaven

vul aan met eigen materiaal als je dat wil

een boek op maat kan al vanaf 10 exemplaren

Blend

De auteurs

Ann Jorissen

Ann Jorissen is gewoon hoogleraar Accountancy aan de faculteit Toegepaste economische wetenschappen van de Universiteit Antwerpen en doceert zowel in het domein van cost en management accounting als in het domein van financial accounting. Van 1992 tot 1997 was ze hoofdredacteur van ‘The European Accounting Review’, het wetenschappelijke tijdschrift van de European Accounting Association. Daarna vervulde zij diverse functies binnen de European Accounting Association en van 2013 tot 2015 was zij President van de European Accounting Association. Ann Jorissen is lid van de IFRS Advisory Council (2015-2020) en van het Academic Panel van EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group) (2017-2020). Ze heeft nationale en internationale publicaties in bovenvermelde domeinen op haar naam en verrichtte studies voor bedrijven, beroepsfederaties en internationale overheidsorganisaties.

Nadine Lybaert

Nadine Lybaert promoveerde in 1995 tot doctor in de Toegepaste economische wetenschappen. Haar doctoraat handelde over de problematiek van kmo’s, waarover ze achteraf nog studies verrichtte. Na enkele jaren gedoceerd te hebben aan de universiteit van Maastricht, is ze nu hoogleraar Accountancy aan de Universiteit Hasselt. Ze is tevens als gastprofessor verbonden aan de Universiteit Antwerpen. Als trekker van de onderzoeksgroep ‘Accountancy en financiering’ binnen het onderzoeksinstituut KIZOK (Kenniscentrum voor Ondernemerschap en Innovatie) van de UHasselt, situeren haar onderzoeksactiviteiten zich vooral op het raakvlak van accountancy, governance en familiebedrijven.

Jacques Vanneste

Jacques Vanneste is gewoon hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen en gasthoogleraar aan de KU Leuven. Hij promoveerde op een proefschrift over Openbare Financiën dat werd bekroond met de tweejaarlijkse prijs voor Economische en Financiële wetenschappen. Hij is voorzitter van het Departement Economie van de faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie van de Universiteit Antwerpen. Hij doceert de vakken Macro-economie, Bank- en financiewezen en Publieke financiën. Hij is lid van het Instituut der Accountants en Belastingconsulenten (IAB) en voorzitter van de examenjury voor het bekwaamheidsexamen van accountant van het IAB. Zijn onderzoeksactiviteiten situeren zich in het domein van de openbare financiën en van het macro- en micro-prudentieel toezicht op financiële instellingen.

Ook interessant voor jou?

Een vraag over ons aanbod?

Stel jouw vraag of maak een afspraak met je accountmanager. We helpen je graag verder!