Onderzoeksvaardigheden

Onderzoeksvaardigheden voor onderwijs, zorg en welzijn

Onderzoeksvaardigheden voor onderwijs, zorg en welzijn

Onderzoeksvaardigheden. Voor onderwijs, zorg en welzijn biedt een praktische inleiding in het ontwerp, de uitvoering en de interpretatie van kwantitatief en kwalitatief praktijkgericht onderzoek.

onderzoekscasus als rode draad doorheen het boek

praktisch stappenplan voor opzetten en uitvoeren van een onderzoek na elk hoofdstuk

gebruik van Nederlandse en Engelse terminologie

Bekijk de inhoudstafel

Onderzoeksvaardigheden voor het hoger onderwijs 

 

Voor hogeschoolstudenten reikt het handvaten aan om zelf een eenvoudig onderzoek op te zetten en uit te voeren en om bestaande onderzoeken kritisch te bestuderen.

Voor docenten vormt het een basis om onderzoeksvaardigheden aan te leren in specifiek daartoe bestemde vakken. Het biedt ook ondersteuning in andere opleidingsonderdelen waar onderzoeksvaarigheden moeten worden toegepast, zoals projecten, stages, eindwerken …

 

 

… en voor het werkveld

 

Voor professionelen in het werkveld fungeert het als naslagwerk om zelf praktijkonderzoek uit te voeren of daar de opracht toe te geven. Het stelt hen ook in staat om berichtgeving over onderzoeksresultaten kristisch te interpreteren en naar waarde te schatten.

 

 

Wegwijs in onderzoeksvaardigheden

 

Onderzoeksvaardigheden. Voor onderwijs, zorg en welzijn biedt een praktische inleiding in het ontwerp, de uitvoering en de interpretatie van kwantitatief en kwalitatief praktijkgericht onderzoek. Aan de hand van tal van voorbeelden wordt het hele onderzoeksproces doorlopen van probleemstelling en onderzoeksontwerp, over dataverzameling en -analyse tot rapportage.

Ontdek meer!

Over deze editie

In mei 2023 verscheen de nieuwste editie van dit handboek.

Een vraag over deze uitgave?

Voorbeeldmateriaal

Doorblader het voorbeeldmateriaal

Voorbeeldmateriaal

Extra's op mijnstudiemateriaal.be

Het online lesmateriaal is toegankelijk voor docenten die het handboek als verplicht studiemateriaal voorschrijven aan hun studenten. Vraag jouw code aan via hoger.onderwijs@vanin.be.

digitaal boek

mijnstudiemateriaal.be

Jouw boek op maat?

Met Blend kan je jouw versie van dit boek op maat samenstellen.

kies hoofdstukken uit één of verschillende uitgaven

vul aan met eigen materiaal als je dat wil

een boek op maat kan al vanaf 10 exemplaren

Blend

De auteurs

Caroline Neckebroeck

Caroline Neckebroeck is Master in de Communicatiewetenschappen en Criminologie. Ze is net als haar mede-auteurs lector in het studiegebied Sociaal-agogisch werk van de Hogeschool VIVES in Kortrijk, waar ze onder meer instaat voor het opleidingsonderdeel Onderzoeksvaardigheden. Ze beschikt over ruime ervaring met betrekking tot de opzet en de uitvoering van fundamenteel en praktijkgericht onderzoek en over jarenlange onderwijservaring.

Inge Vanderstraeten

Inge Vanderstraeten is Master in de Pedagogische Wetenschappen (Orthopedagogiek). Ze is net als haar mede-auteurs lector in het studiegebied Sociaal-agogisch werk van de Hogeschool VIVES in Kortrijk, waar ze onder meer instaat voor het opleidingsonderdeel Onderzoeksvaardigheden. Ze beschikt over ruime ervaring met betrekking tot de opzet en de uitvoering van fundamenteel en praktijkgericht onderzoek en over jarenlange onderwijservaring.

Mieke Verhaeghe

Mieke Verhaeghe is Master en Doctor in de Sociologie. Ze is net als haar mede-auteurs lector in het studiegebied Sociaal-agogisch werk van de Hogeschool VIVES in Kortrijk, waar ze onder meer instaat voor het opleidingsonderdeel Onderzoeksvaardigheden. Ze beschikt over ruime ervaring met betrekking tot de opzet en de uitvoering van fundamenteel en praktijkgericht onderzoek en over jarenlange onderwijservaring.

Een vraag over ons aanbod?

Stel jouw vraag of maak een afspraak met je accountmanager. We helpen je graag verder!