ik lees met hup en aap

De kracht van ‘ik lees met hup en aap’

  • Leerlingen leren sneller en beter lezen.
  • Er zijn minder uitvallers door de preventieve en zorgbrede aanpak.
  • Leerkracht en leerlingen zijn optimaal digitaal ondersteund om gedifferentieerd te werken, elk kind op zijn of haar niveau.
  • Hup en aap zorgen voor een fijne klassfeer en voor motivatie en aanmoediging.
METHODEWIJZER

Wat maakt 'ik lees met hup en aap' zo bijzonder?

Ik lees met hup en aap is de aanvankelijke leesmethode die de directe systeemmethodiek het meest zuiver hanteert. Door die aanpak zet ik lees met hup en aap leerlingen veel vroeger en sneller tot lezen aan en zijn er beduidend minder uitvallers.

Dankzij de motiverende rol die de klaspoppen hup en aap spelen, het uitgebreide en gevarieerde leesaanbod en de knappe digitale ondersteuning boek jij samen met je leerlingen straffe leerwinst.

Ontdekken

Voorbeeldmateriaal

Meer

Hoe werkt de directe systeemmethode 'ik lees met hup en aap'?

Ik lees met hup en aap vertrekt van 12 basissleutelwoorden. Het gaat om korte tweeklankwoorden het type ‘klinker-medeklinker’. Na het aanbieden van een sleutelwoord wordt dit onmiddelijk en volledig geanalyseerd. Met de aangeleerde letters worden direct nieuwe tweeklankwoorden gevormd. Door toevoeging van een beginmedeklinker aan een tweeklankcluster kunnen de kinderen van bij het prille begin vlot en nauwkeurig drieklankwoorden lezen.

Omdat leerlingen getraind worden in het lettergroeplezen krijgt het letter-na-letter-lezen (het zogenaamde spellend lezen) geen kans. Bovendien kunnen de leerlingen de aangeleerde woorden al snel in leuke verhaaltjes lezen. Onderzoek en ervaring heeft aangetoond dat deze aanpak betere leesresultaten geeft.

Contacteer je educatief adviseur.

Het belang van klaspoppen hup en aap

De motiverende rol van de klaspoppen hup en aap kan niet onderschat worden. Kangoeroe hup helpt de leerlingen bij het leren lezen en moedigt hen aan als het eens wat minder gaat. Zij tovert letters en clusters uit haar buidel en maakt het leerproces gevarieerd en aangenaam.

Aap is de ontdeugende van de twee en helpt de leerlingen bij het leren schrijven. Aap haalt al wel eens wat fratsen uit en zorgt ervoor dat de sfeer in de klas opperbest blijft.

Hup en aap maken echt deel uit van de klas. Soms gaan ze zelfs mee naar het zwembad en op klasuitstap zijn ze altijd van de partij.

ik lees met hup en aap en BINGEL

Voor de leerlingen

  • Gedifferentieerd oefenen via motiverende werkvormen
  • Bingel Raket app voor makkelijke toegang tot de juiste oefeningen
  • Lezen via de Bingel Boekenkast: boekjes uit de leessets en de BiB-BoX op ieders niveau

Voor de leerkracht

  • Bingel Planner
  • Handige bordboeken en  bordlessen om de lesgang te ondersteunen
  • Makkelijk differentiëren en evalueren via de modules ‘Differentiëren en oefenen’ en ‘Toetsen, remediëren en verrijken’ op Bingel.
Ontdek Bingel bij 'ik lees met hup en aap'

Toen ik hoorde dat we van aanvankelijke leesmethode gingen veranderen, had ik een beetje mijn twijfels. Maar het valt enorm goed mee. Het is heel leuk voor de kinderen. De figuren leven echt enorm bij de kinderen. Ze willen hup en aap overal mee naartoe nemen. Ze zijn zelfs een keer mee naar het zwembad geweest! Het heeft wel een tijdje ‘haardrogertijd’ gevraagd vooraleer ze terug droog waren ;-). Het materiaal is ook heel aantrekkelijk en er is genoeg materiaal om heel goed te kunnen variëren. Ik had nooit gedacht dat het zo fijn zou zijn.

Meester Bert

GBS Wevelgem

Ik ben heel blij dat we overstapten naar ‘ik lees met hup en aap’. De kinderen zijn ontzettend enthousiast om de woordjes te leren lezen met hup en te leren schrijven met aap. Voor mij is het ook heel fijn om met de poppen te werken in de klas. Hup en aap halen regelmatig ook wat fratsen uit en dat zorgt vaak voor hilariteit. De kinderen staan te popelen om de nieuwe woordjes aan te leren. Ze kunnen dankzij het lettergroeplezen ook heel vlot lezen. Heel snel kunnen we al zinnen en korte verhaaltjes lezen. Zowel ik als de ouders staan versteld hoe snel het leesproces gaat!

Juf Famke

VBS De Kruin - Kruisem

Ik lees met hup en aap’ spreekt de kinderen echt aan. We krijgen iedereen aan het lezen. Het is vernieuwend en echt op het niveau van de kinderen. Ook voor de leerkracht is het een fijne manier van werken. De ondersteuning via Bingel is zowel voor de leerkracht als voor de kinderen een sterke extra. Tussendoor zijn er ook leuke activiteiten zoals : "aap is jarig".

Juf Annita

Basisschool Balu - Lommel

De leerlingen leren veel sneller lezen dankzij de Directe Systeemmethode. Er is een heel vlotte overgang van tweeklankclusters naar drieletterwoorden en korte leestekstjes. Het is ook een heel goede keuze voor de zwakkere lezers. Ze komen snel tot een positief leesresultaat, wat goed is voor hun welbevinden. Het digitale zit heel goed. De bordboeken zijn duidelijk met de bordlessen die je zelf nog kan aanvullen met filmpjes.

Meester Peter

VBS De Minnestraal - Lebbeke

Leerjaar 1

Leeswerkschrift 2

Leeswerkschrift 2 - tweede spoor

Leeswerkschrift 2 - derde spoor

Handleiding thema 2

Spellingschrift 1

Spellingschrift 2

Projectschrift thema 5-10

Bingel bij 'ik lees met hup en aap'

Materiaaloverzicht

Materiaal voor de leerlingen

10 leeswerkschriften (1 per thema)

4 leeswerkschriften tweede leesspoor (thema 1-4)

4 leeswerkschriften derde leesspoor (thema 1-4)

Projectschrift taalvaardigheid (thema 5-10 - facultatief)

2 spellingschriften

Scheurblok spelling

Schrijfset Karakter of D'haese.nu

Handpop hup

Woordenmaker

Letterschuif

2 oefenboeken leesrijtjes

Materiaal voor de leerkracht / klas

Klaspoppen hup en aap

10 handleidingen (1 per thema, in katernen per week)

Klassikale platen en kaartenset

Vertelplaten (6 per thema)

Klanken- en letterposter met magnetische letters en klanken

2 leessets (elk 15 titels, 5 exemplaren per titel)

BiB-BoX Vierkant - eerste leerjaar

Beloningsstickers en stempels

Nieuwjaarsbrieven

Materiaal op Bingel

Adaptieve en motiverende oefeningen

Persoonlijke avatar en educatieve spelletjes

Liedjes

Bingel boekenkast

Letterschuif

Digitale handleidingen

Bordboeken en interactieve bordlessen

Downloads

Module ‘Differentiëren en oefenen’

Module ‘Toetsen, remediëren en verrijken’

Ondersteuning

Wij helpen je graag om het beste uit ‘ik lees met hup en aap’ én uit je leerlingen te halen.

Daarom bieden we bij ‘ik lees met hup en aap’, net zoals bij onze andere leermethodes, een uitgebreide ondersteuning.

Of je nu net start met ‘ik lees met hup en aap’ of al een meer ervaren gebruiker bent … we staan voor je klaar met opleidingen en handige tips.

We helpen je graag!

Overleggen met collega's?

Word lid van een groeiende community

In onze Facebookgroep krijg je tips, kan je materialen uitwisselen en heb je de kans om vragen te stellen aan collega’s die met ik lees met hup en aap  werken.

Referentiescholen

Geen betere opinie dan een opinie van een collega!

Meer dan 650 scholen in Vlaanderen werken met ‘ik lees met hup en aap’. Je educatief adviseur kan je zeker in contact brengen met leerkrachten van een school in je buurt die met ‘ik lees met hup en aap’ werken. Die ervaren leerkrachten kunnen jou het best vertellen hoe zij en hun leerlingen ‘ hup & aap’ ervaren.

Contacteer je educatief adviseur

Bestellen?

Wil je een bestelling plaatsen van ‘ik lees met hup en aap’?

Via de webshop kan je snel en makkelijk alle materialen van ‘ik lees met hup en aap’ bestellen. Onze klantendienst en magazijnmedewerkers zorgen dan voor een snelle en correcte afhandeling van jouw bestelling.

Naar de webshop

Sleutels lezen

Goed begrijpend lezen is gebaseerd op 5 belangrijke didactische sleutels (zie rapport ‘Sleutels voor effectief begrijpend lezen, inspiratie voor een eigentijdse didactiek in het basisonderwijs (VLOR, 2019)’.
1. functionaliteit,
2. interactie,
3. strategie-instructie,
4. leesmotivatie,
5. transfer.

‘ik lees met hup en aap’ is ontwikkeld met elk van deze 5 sleutels voor effectief begrijpend lezen als leidraad.

Meer over de 5 sleutels

Extra's bij 'ik lees met hup en aap'

Bij ‘ik lees met hup en aap’ zijn er enkele leuke extra’s. Soms zijn die extra’s tijdsgebonden (verjaardagen van hup en aap 😉). Je vindt de extra’s altijd terug via de ‘Extra’-pagina.

Naar de pagina met extra's

Kennismaken met ik lees met hup en aap?

Vraag dan een Beoordelingspakket aan.

In het Beoordelingspakket zit een uitgebreide selectie van het leerlingenmateriaal en het leerkrachtenmateriaal van Thema 1. Samen met het Beoordelingspakket krijg je ook tijdelijk toegang tot de digitale materialen bij ‘ik lees met hup en aap’. Zo kun je heel uitgebreid kennismaken. Wil je graag een methodepresentatie op je school? Neem dan contact op met de educatief adviseur van je regio.

aanvragen