Mavo & ik

Mavo & ik bereidt je leerlingen voor op een maatschappij in verandering. Doorheen de methode leren de ervaringen van enkele herkenbare spilfiguren je leerlingen met een kritische blik naar de wereld om hen heen te kijken en die beter te begrijpen.

Doorblader het aanbod

Een methode die meegroeit met je leerlingen

Aan de hand van enkele spilfiguren en hun verschillende ervaringen met hedendaagse thema’s, leren je leerlingen om met een kritische blik naar de wereld om hen heen te kijken en die beter te begrijpen. De geleidelijke opbouw van de opdrachten komt tegemoet aan de leernoden van leerlingen van de B-stroom en arbeidsmarktfinaliteit: we doen het stap voor stap. Mavo & ik werkt op basis van een duidelijke structuur, gebaseerd op de OVUR-methode.

 

De vernietiging van de eindtermen in juni ’22 en daaropvolgende nieuwe minimumdoelen en leerplannen hebben een grote impact gehad op het vak mavo. Sommige sleutelcompetenties verschuiven naar een andere graad of worden nieuw geïntroduceerd. In de video geeft uitgever Birgit meer uitleg over de leerplannen en wanneer de verschillende jaren van Mavo & ik worden herwerkt zodat ze volledig leerplanconform zijn.

Stapsgewijze opbouw & OVUR-methode

Verschillende spilfiguren waarin je leerlingen zich in herkennen

Leerstof die tot leven komt in video's, extra lesmateriaal, ontdekplaten waarin je leerlingen op ontdekking kunnen gaan

Methode op maat van je leerlingen

Hou me op de hoogte Bekijk de eerste hoofdstukken van jaar 6

Aan de slag met Mavo & ik

Herkenbare spilfiguren

Doorheen de verschillende jaren nemen enkele spilfiguren je leerlingen mee op weg. Deze personages hebben herkenbare en diverse profielen en komen uit verschillende leefwerelden. Leerlingen kunnen zich vaak associëren met 1 of meerdere aspecten van een spilfiguur. Op die manier kunnen je leerlingen – door gebruik te maken van de spilfiguur – ook persoonlijke dingen vertellen, zonder dat ze zichzelf moeten blootgeven.

Inleving

OVUR-structuur

In elk hoofdstuk leren de leerlingen onderzoeken en passen ze dus onderzoekscompetenties toe. Elk hoofdstuk is ingedeeld in opdrachten. De kleur van een opdracht geeft aan welke stap van de onderzoekscompetenties binnen de OVUR aan bod komt: oriënteren, voorbereiden, uitvoeren en reflecteren. In die laatste fase gaan de leerlingen na in hoeverre ze een lesdoel bereikt hebben. Dankzij deze stapsgewijze opbouw boeken je leerlingen successen, heel belangrijk voor hun motivatie en zelfvertrouwen!

Stapsgewijze opbouw

Duidelijke houvast

De mooie layout, de woordenlijst met moeilijke begrippen, de chatbox als werkvorm om je mening te leren vormen, de toolbox met handige hulpmiddelen en de duidelijke iconen ... Het zijn stuk voor stuk terugkerende elementen die je leerlingen stap voor stap op weg helpen en successen helpen boeken.

Motiverende elementen

Mavo & ik van jaar 1 tot en met 6

 

Mavo & ik is een methode maatschappelijke vorming die meegroeit met je leerlingen. De structuur en opbouw zijn zo opgezet dat de inhouden worden aangebracht op een manier die volledig is afgestemd op de met leernoden van de arbeidsmarktfinaliteit. Stap voor stap, met daarbij nog eens handige hulpmiddelen.

B-stroom

Graad 2

Graad 3

Mavo & ik voor de B-stroom

In de 1e graad is Mavo & ik opgebouwd aan de hand van drie thema’s die terugkeren in de 2 leerjaren. In elk van die thema’s worden economische en sociale of sociaal-maatschappelijke leerinhouden met elkaar verweven.

 

  • Ik als persoon
  • Ik en mijn relatie met anderen
  • Ik en de wereld

 

We introduceren 5 spilfiguren. Zij vertellen aan de hand van een strip in het leerwerkboek of via een filmpje op diddit met welke problemen ze in het dagelijkse leven geconfronteerd worden: het gaat bijvoorbeeld van pestproblemen tot een gestolen bankkaart. Leerlingen kunnen zich vaak associëren met 1 of meerdere aspecten van een spilfiguur. Op die manier kunnen je leerlingen – door gebruik te maken van de spilfiguur – ook persoonlijke dingen vertellen, zonder dat ze zichzelf moeten blootgeven.

Nieuwe minimumdoelen

In 2024 brengen we een volledig herwerkte editie van het leerwerkboek van Mavo & ik 1, conform de nieuwe minimumdoelen en leerplannen voor de 1e graad.

 

Mavo & ik 2 wordt vernieuwd tegen 2025, maar op diddit zal je dankzij de nodige servicedocumenten en extra materiaal leerplanconform aan de slag kunnen.

Mavo & ik 1: vernieuwd in 2024

Mavo & ik 2: vernieuwd in 2025

Hou me op de hoogte

Mavo & ik in de 2e graad

In graad 2 werken we verder op de spilfiguren uit graad 1. Ook hebben we 3 nieuwe spilfiguren geïntroduceerd. In graad 2 zijn ze 15-16 jaar en lopen ze tegen problemen aan die herkenbaar zijn voor je leerlingen.

 

We werken nog steeds met een duidelijke structuur en de OVUR-methode.​

 

Daarnaast bieden we met ons onlineleerplatform diddit een krachtige mix van papier & digitaal.

 

Nieuwe minimumdoelen

De sleutelcompetenties artistieke vorming & burgerschap zijn verhuisd naar het Gemeenschappelijk Funderend Leerplan (GFL). De sleutelcompetentie economische vorming wordt voortaan behandeld in de 3e graad. De doelen rond ruimte en planeten zijn eveneens verhuisd naar de 3e graad.

 

Daarom brengen we in 2024 een volledig herwerkte editie van het leerwerkboek van Mavo & ik 3, conform de nieuwe minimumdoelen en leerplannen voor de 2e graad. De sleutelcompetentie Natuurwetenschappen wordt hier mee in opgenomen.

 

Mavo & ik 4 wordt grondig vernieuwd tegen 2025, maar op diddit zal je met de nodige concordantietabellen, servicedocumenten en extra materiaal aan de slag kunnen. De hoofdstukken Natuurwetenschappen vind je wel al vanaf september 24 in het leerwerkboek op papier. Daarnaast worden de hoofdstukken die leerstof behandelen die verschoven is naar de 3e graad, eruit gehaald.

Mavo & ik 3: vernieuwd in 2024

Mavo & ik 4: deels vernieuwd in 2024, volledig vernieuwd in 2025

Hou me op de hoogte

Mavo & ik in de 3e graad

In graad 3 nemen de spilfiguren nog steeds een centrale plaats in; ook zij zijn ondertussen 17-18 jaar en komen in aanraking met heel wat actuele thema’s die ook je leerlingen bezig houden. De thema’s die aan bod komen, worden telkens gekoppeld aan een sleutelcompetentie.

 

Voor jaar 5 bieden we een leerwerkboek met telkens een hoofdstuk voor elk van de sleutelcompetenties: Natuurwetenschappen, Historisch bewustzijn, Ruimtelijk bewustzijn en Economische vorming. Deze inhoud staat in het boek en op het onlineleerplatform iDiddit.

 

De modules Burgerschap en Artistieke vorming zijn enkel beschikbaar op het onlineleerplatform iDiddit, omdat zij niet meer verplicht tot het vak mavo behoren. Daarnaast bieden we begin april ’24 een gratis afdrukbare bundel rond de verkiezingen aan op iDiddit. Hier kan je zowel met je leerlingen van jaar 5 als jaar 6 mee aan de slag!

Leerpakket Mavo & ik 5 (met iDiddit)

Leerpakket Mavo & ik 6 (met iDiddit)

Doorblader het aanbod van Mavo & ik

Naar de webshop
SO_MaVo_Cover_1_VERNIEUWD

Mavo & ik 1

Leerwerkboek (editie 2024)

SO_MaVo_Cover_2

Mavo & ik 2

Leerwerkboek

SO_MaVo_Cover_3_VERNIEUWD

Mavo & ik 3

Leerwerkboek (editie 2024)

Mavo & ik 4

Leerwerkboek (editie 2024)

Mavo & ik 5

Leerpakket

Mavo & ik 5 - 'Verkiezingen'

Extra dossier

Mavo & ik 6

Leerpakket

Hybride leren

Mavo & ik is een methode die jou toelaat om digitaal en hybride leren te implementeren in je klassen. We zetten de stap naar een geïntegreerde methode waarbij papier en digitaal naast elkaar staan.

 

Je kunt nog steeds aan de slag op papier met de leerschriften of leerboeken. Daarnaast hebben we weloverwogen keuzes gemaakt om bepaalde onderdelen (ook of exclusief) digitaal aan te bieden. Zo heb jij als leerkracht de keuze hoe digitaal je aan de slag wil en met welke onderdelen van de les je digitaal wil werken.

 

In de 1ste en 2de graad kun je Mavo & ik vinden op het digitaal leerplatform diddit. In de 3de graad zal je alle functionaliteiten kunnen inzetten van het nieuwe onlineleerplatform iDiddit. Hieronder geven we je graag een overzicht van welk jaar je op welk platform kunt terugvinden.

Mavo & ik 1, 2, 3 en 4: diddit

Mavo & ik 5 en 6: iDiddit

Lees meer over diddit Lees meer over iDiddit

De thema's sluiten goed aan bij de leefwereld van mijn leerlingen, waardoor ze er goed en graag mee werken.

Leerkracht Mavo, Technisch Instituut Heilige Familie (Brugge)

Mavo & ik speelt in op de interesses en de leefwereld van de leerling en biedt de nodige handvaten om het leerplan te zien.

Leerkracht Maatschappelijke vorming, Mosa-RT (Campus Maaseik)

Fijne uiteenlopende thema's met herkenbare figuren die in andere handboeken terugkomen.

Leerkracht Maatschappelijke vorming, Koninklijk Atheneum (Tienen)

Goede opbouw, zeer begeleidend, spreekt de leerlingen aan, biedt een goed antwoord op het leerplan. Mooi boek zowel online als op papier.

Ann Froyman

Leerkracht Maatschappelijke vorming, Campus Impuls (Oostakker)

Thema's op niveau van de leerlingen, leuke opdrachten, zeker gedacht aan variatie!

Leerkracht Maatschappelijke vorming, Virgo + (Vilvoorde)

Mavo oogt aantrekkelijk, is gebruiksvriendelijk en sluit aan bij de leefwereld van de leerlingen.

Leerkracht Maatschappelijke vorming, Sint-Vincentiusinstituut (Anzegem)

Het leeraanbod geeft de leerkracht vrijheid om eigen accenten aan te brengen.

Heidi Bamps

Leerkracht Mavo

De gestructureerde aanpak en het gebruik van spilfiguren die aansluiten bij hoe onze samenleving eruit ziet is top!

Tine De Ridder

Leerkracht maatschappelijke vorming

Ontdek onze andere methodes

Neem contact op met jouw educatief adviseur.

Onze educatief adviseurs helpen je graag verder!