GENIE+

Een uitdagende, complete methode waarmee je natuurwetenschappen geeft op maat van je leerlingen en hun interesse voor wetenschap aanwakkert.

Doorblader het aanbod

Uitdagende, complete methode natuurwetenschappen

De wetenschappelijke diepgang en volledigheid van BIOgenie+ vind je terug in de nieuwe versie: GENIE+, gebaseerd op de nieuwe minimumdoelen. De nieuwe versie GENIE+ wordt geschreven door Luc D’Haeninck (auteur BIOgenie+) en Liesbeth Bleys (auteur WONDER).

 

Deze vernieuwde methode laat je op een realistische en proefondervindelijke manier je leerlingen begeleiden van een onderzoeksvraag naar de nodige wetenschappelijke inzichten. De methode geeft jou de ruimte om je leerlingen uit te dagen met extra verdiepingsmateriaal of net extra te ondersteunen met video’s, oefeningen…

 

Handig! Ga je aan de slag met GENIE+ 1? Dan krijg je nog een jaar lang toegang tot de oude versie van BIOgenie+ 1 op diddit!

Opvolger van BIOgenie+

Visuele insteek met uitgebreid aanbod lesmateriaal

Duidelijke structuur en lay-out, op maat van de leerlingen

Heldere syntheses met aandacht voor leren leren

Voldoende materiaal om uit te dagen en te differentiëren

Hybride of digitaal lesgeven met het onlineleerplatform iDiddit

Bekijk GENIE+ 1

Aan de slag met GENIE+

 

De leerlingen gaan aan de slag met een leerschrift. Dit is geen traditioneel leerwerkboek. Het is een uitgave waar we theorie bundelen en gestructureerd afwisselen met onderzoeken en opdrachten. Zo is GENIE+ een actieve en onderzoekende methode, maar ondersteunen we tegelijkertijd de leerlingen met de nodige theorie om zo een stevige basis wetenschappelijke kennis en inzichten te verwerven. In het leerschrift voorzien we in de marge extra ruimte voor de leerlingen om notities te nemen in het lesverloop.

 

Daarnaast voorziet het leerschrift ook de nodige ondersteuning bij de syntheses. De hoofdstuksyntheses doorheen een thema vullen leerlingen zelf aan. Terwijl de overkoepelende themasynthese al ingevuld is in het leerschrift. Daarnaast bieden we telkens ook een kennisclip aan om de inhouden op eigen tempo te herbekijken.

 

Flexibiliteit met jouw uren natuurwetenschappen

GENIE+ 1 biedt in jaar 1 twee uur natuurwetenschappen aan, het leerschrift voor jaar 2 zal inhouden voor één uur bevatten. Biedt jouw school een andere combinatie van uren natuurwetenschappen aan? Geen probleem! Op iDiddit is het mogelijk om te kiezen welke thema’s je in welk jaar behandelt, want in jaar 2 hebben je leerlingen ook digitaal toegang tot de inhouden van jaar 1.

Themapagina

Bij de start van een thema laten we de leerlingen aan de hand van een sprekend beeld een eerste keer stilstaan bij het thema. Bovenaan vind je een korte introductietekst met een leuk beeld.

Check-in

Aan de hand van een klein onderzoek of experiment stappen je leerlingen in in het onderwerp van het thema.

Verken

We activeren de voorkennis van de leerlingen aan de hand van oefeningen (in het leerschrift en online) en brengen hun leefwereld in de les.

Hoofdstukken

Nu starten de leelingen met de verschillende hoofdstukken van het thema waarin we theorie bundelen en gestructureerd afwisselen met onderzoeken en opdrachten om de nieuwe leerstof aan te brengen.

Leerdoelen

Aan het begin van elk hoofdstuk staat een duidelijk overzicht voor de leerlingen met de doelen die ze al onder de knie hebben en de doelen waaraan zed it hoofdstuk zullen werken.

Hoofdstuksynthese

Daarna bieden we de leerlingen een hoofdstuksynthese aan die de nieuwe leerstof op een visuele manier samenvat. Niet alles is gegeven, waardoor de leerlingen actief met de synthese aan de slag moeten gaan. De synthese wordt ondersteund met een kennisclip.

Aan de slag

In het leerschrift vind je bij 'Aan de slag' heel veel opgaves van oefeningen.​ Jij bepaalt op welk moment de leerlingen met de opgaves aan de slag gaan tijdens het leerproces. Heb je het gevoel dat je leerlingen nog extra oefeningen kunnen gebruiken? Op iDiddit vind je extra oefenmateriaal. ​

Themasynthese

Na alle hoofdstukken in een thema wordt alle leerstof van het hele thema aan de hand van de Cornell-methode samengevat. Zo ondersteunen we de leerlingen om de samenhang van het hele thema vast te zetten. De synthese wordt ondersteund met een kennisclip.

Checklist

Als afsluiter van een thema voorzien we een checklist, gebaseerd op het leerdoelenkader aan het begin van elk hoofdstuk. Hier kunnen leerlingen overlopen en aanduiden welke leerstof ze al onder de knie hebben.

Doorblader het aanbod van GENIE+

Naar de webshop

GENIE+ 1

Leerschrift

GENIE+ 2

Leerschrift - September 2025

Hybride leren

GENIE+ is een methode die jou toelaat om digitaal en hybride leren te implementeren in je klassen. We zetten de stap naar een geïntegreerde methode waarbij papier en digitaal naast elkaar staan.

 

Je kunt nog steeds aan de slag op papier met de leerschriften. Daarnaast hebben we weloverwogen keuzes gemaakt om bepaalde onderdelen (ook of exclusief) digitaal aan te bieden. Zo heb jij als leerkracht de keuze hoe digitaal je aan de slag wil en met welke onderdelen van de les je digitaal wil werken. In GENIE+ zul je alle functionaliteiten kunnen inzetten van het nieuwe onlineleerplatform iDiddit.

Lees meer over iDiddit

Ontdek onze andere methodes

Neem contact op met jouw educatief adviseur.

Onze educatief adviseurs helpen je graag verder!