iDiddit, je les in eigen handen
Vanaf september 2023 kun je voor een heel aantal methodes aan de slag met ons vernieuwd onlineleerplatform iDiddit.
Op deze pagina vind je antwoorden op de vaakst gestelde vragen en geven we je een duidelijk overzicht van wanneer en voor welke methode je aan de slag kunt met iDiddit. Ben je benieuwd naar meer? Bekijk dan zeker de demo op onze presentatiepagina!

Welk onlineleerplatform hoort bij welke methode?
Vanaf september 2023 kun je voor jaar 5 aan de slag met onze nieuwe en vernieuwde methodes. Welke op iDiddit komen, ontdek je hieronder.
Onze andere methodes, net als de reeds bestaande methodes, blijf je vinden op diddit. De verdere omschakeling naar iDiddit verloopt stelselmatig. We houden je uiteraard tijdig op de hoogte van geplande wijzigingen.
Aardrijkskunde - Telescoop 5: iDiddit
Biologie - Genie Biologie 5: iDiddit
Chemie - Genie Chemie 5: iDiddit
Duits - Alles Klar? Modular 2 en 2+: iDiddit
Economie - Lift (D en D/A): iDiddit
Uitgebreide filosofie - Agora 5: iDiddit
Fysica - Genie Fysica 5: iDiddit
Islamitische godsdienst - Sīra 1 en Sīra 3: iDiddit
Geschiedenis - Sapiens 5: iDiddit
Geschiedenis - Storia HD 5 (Classic, Live): iDiddit
Geschiedenis - Atlas van de algemene en Belgische geschiedenis: iDiddit
Kunstbeschouwing - Agora 5: iDiddit
Maatschappelijke vorming - Mavo & ik 5: iDiddit
Natuurwetenschappen - Genie Natuurwetenschappen 5: iDiddit
Natuurwetenschappen - Macroscoop 5: iDiddit
Nederlands - Traject Nederlands 5: iDiddit
Nederlands - Taalweb 5: iDiddit
Sociologie & Psychologie / Sociale & gedragswetenschappen - Agora 5: iDiddit
Wiskunde - Formule 1: iDiddit
Wiskunde - Pienter: iDiddit
Wiskunde - Project Plus: iDiddit

Veelgestelde vragen
Waarom een nieuw onlineleerplatform?
In diddit vind je al heel wat mogelijkheden om hybride les te geven. Maar iDiddit gaat nog een stapje verder! We zijn er natuurlijk al geruime tijd mee bezig. Want, het onderwijsveld vraagt elk jaar meer van ons als educatieve uitgeverij met betrekking tot digitaal leren en lesgeven. Daarnaast heeft de Digisprong er de afgelopen jaren voor gezorgd dat de toenemende vraag in een stroomversnelling kwam. We zien 2023 als een jaar waarin alles mooi samenkomt en we ook klaar zijn om samen met het onderwijsveld deze stap te zetten. Zo willen we een antwoord bieden op de toenemende vraag naar digitale leeroplossingen en toepassingen.
Wat is het verschil met diddit?
Het grote verschil is de extra flexibiliteit; waar je in diddit eerder een ‘statisch’ Bordboek hebt, biedt iDiddit de mogelijkheid om onze methodes volledig naar jouw hand te zetten. In het beschikbare materiaal kun je inhouden uit de methode verplaatsen, verbergen en zelfs eigen leerinhouden toevoegen. Je kunt als het ware onze methode volledig naar jouw wens en klascontext aanpassen.
Wat zijn de troeven van iDiddit?
Naast de flexibiliteit (de mogelijkheid om de lesinhouden volledig naar je hand te zetten), krijg je in iDiddit ook een handig resultatenoverzicht waar je dieper kunt duiken in de vorderingen van je klas of leerling individueel. Daarnaast worden leerinhouden in het onlineleerplatform gekoppeld aan leerplandoelen, wat volgens mij een grote meerwaarde is. De handleiding bij de methode, meer bepaald de digitale variant in het leerplatform, is ook veel handiger en intuïtiever. Je kunt bij elk lesonderdeel de specifieke didactische tips of de voorstellen van de auteurs bekijken. Ten laatste, over het algemeen zetten we in iDiddit in op gebruiksgemak. Samen met leerkrachten hebben we daar afgelopen weken en maanden hard op gewerkt.
Gaan jullie, net als bij diddit, nog steeds een combinatie van methode en platform bieden?
Klopt, de leerling heeft bij aankoop van het leerlingmateriaal (een leerwerkboek of leerboek) toegang tot iDiddit, de leerkracht via de leerkrachtlicentie (Comfort Pack). Concreet blijft daar het opzet zoals het ook bij diddit is. Maar nu zullen leerkrachten en leerling naast alle gekende inhouden en functionaliteiten, dus ook het Bordboek en eBook, de methode-inhoud ook dynamisch kunnen gebruiken, dankzij de aanpasbaarheid.
Welk onlineleerplatform hoort bij mijn methode?
Ga je in september 2023 aan de slag met onze nieuwe en vernieuwde methodes voor het jaar 5? Dan start je meteen met iDiddit. Geef je les in de 1ste en 2de graad, of in jaar 6, dan blijven jij en je leerlingen gewoon nog gebruikmaken van het huidige diddit of mijnlesmateriaal.be, met alle gekende functionaliteiten en vertrouwde elementen.
*Met uitzondering van Lift voor de arbeidsmarktfinaliteit, en van alle methodes Frans en Engels (C’est parti, C’est lancé, C’est gagné, Buckle Up, Track ‘n’ Trace en On Track). Ook Sīra 1, Sīra 3 en Project Plus vind je terug op iDiddit.
Wanneer komt iDiddit er voor de andere jaren?
De overschakeling naar iDiddit gebeurt stelselmatig. We starten met al onze nieuwe en herwerkte methodes (*) voor jaar 5, vanaf september 2023.
Vanaf september 2024 kun je voor de vervolgjaren van de methodes die we in schooljaar 23-25 lanceerden op iDiddit, ook werken met iDiddit. We brengen je uiteraard tijdig op de hoogte van de geplande veranderingen. Daarna opteren we bij elke herwerking of lancering van een nieuwe methode om deze op het nieuw onlineleerplatform te lanceren.
*Met uitzondering van Lift voor de arbeidsmarktfinaliteit, en van alle methodes Frans en Engels (C’est parti, C’est lancé, C’est gagné, Buckle Up, Track ‘n’ Trace en On Track). Ook Sīra 1, Sīra 3 en Project Plus vind je terug op iDiddit.
Waarom komen de methodes Frans en Engels nog niet op iDiddit?
Voor onze methodes Frans en Engels blijft diddit op dit moment de beste keuze. In de toekomst verhuizen we ook met deze methodes naar iDiddit, maar eerst willen we zeker weten dat we alle nuances van het leertraject kunnen vatten met het nieuwe platform. Wordt vervolgd …
Wat zijn de plannen met diddit?
Niet gevreesd, diddit blijft ook de komende jaren een vaste waarde. Aangezien we iDiddit stap voor stap uitrollen, gaan we je ook stap voor stap meenemen in deze evolutie. Dat betekent dat je nog steeds op ons kan rekenen voor de diddit Summer Academies of webinars, die we deze zomer ook opentrekken naar iDiddit.
Wat gebeurt er met het Bordboek?
Het bordboek zoals jullie dat kennen van in diddit, blijft bestaan. In iDiddit zal je even snel en makkelijk toegang hebben tot het bordboek en kun je het op dezelfde manier blijven gebruiken, met alle gekende functionaliteiten.
Kan ik mijn materiaal uit diddit meenemen naar iDiddit?
Aangezien we met volledig nieuwe of volledig herwerkte methodes voor jaar 5 starten op iDiddit, heb je toegang tot al het extra materiaal bij die specifieke methodes in iDiddit. Het bordboek zal dus ook vernieuwd zijn. In iDiddit heb je bovendien de mogelijkheid om eigen materiaal toe te voegen, via uploadbestanden of links. Denk bijvoorbeeld aan powerpoints of Word- of pdf-bestanden.
Ik geef in 4 en 5 les. Kan dit niet in 1 platform?
Het is helaas niet mogelijk om voor alle jaren op hetzelfde moment over te schakelen naar het vernieuwd onlineleerplatform iDiddit. Daarom zullen diddit en iDiddit nog enkele jaren naast elkaar blijven bestaan. Dankzij de integratie met Smartschool kun je echter snel en makkelijk naar het juiste platform geloodst worden. Daarnaast gaan we jullie vanzelfsprekend begeleiden (en opleiden) in het gebruik van het vernieuwde onlineleerplatform iDiddit en blijven we de huidige ondersteuning voor diddit ook verderzetten.
Geven jullie bijscholingen?
Zeker en vast, de gekende ondersteuning die we afgelopen jaren bij diddit aanboden (denk aan: start-to-diddit-sessies, diddit-webinars, de Summer Academy, de instructievideos, handleiding … ), gaan we ook voor iDiddit aanbieden. Zo ga je in augustus kunnen deelnemen aan de Summer Academy voor iDiddit, waarin we je wegwijs maken in het nieuwe onlineleerplatform. Daarnaast zal je als leerkracht bij het eerste gebruik een interactieve tour van het leerplatform krijgen. Deze gidst je door alle mogelijkheden en functionaliteiten, zodat je snel opgestart bent.

Zal iDiddit gelinkt zijn aan Smartschool?
Ja, we werken aan een integratie met Smartschool. Zo kan de leerkracht bepalen welke punten hij doorstuurt naar Skore van Smartschool. Ook het overzicht van de leerplandoelen en minimumdoelen dat we aanbieden in iDiddit zal doorstromen naar Smartschool, maar dit zal niet meteen in september 2023 van kracht zijn.
Kun je zelf klassen/groepen samenstellen in iDiddit?
Als je school met Smartschool werkt, kun je niet zelf groepen aanmaken maar enkel de groepen uit Smartschool gebruiken. Wat we wel veranderen is dat we de studiegroepen zullen doorkrijgen uit Smartschool, dus niet meer de officiële klasgroepen. Als het een manuele school is, zullen de leerlingen ingegeven worden en kun je zelf groepen samenstellen.
Op welke manier werk ik best als ik parallel sta in meerdere klassen: één grote groep leerlingen, of per klas maar dan telkens het ‘Lesmateriaal’ aanpassen?
Je werkt best per klas, maar je kan een klas kopiëren, of als je wijzigingen aanbrengt, kan je ervoor kiezen om die ook meteen te kopiëren naar een andere klas. Zo werkt het ook met Opdrachten en Toetsen, je hebt telkens de keuze om dit voor één of meerdere van je klassen door te voeren.
Is het mogelijk om met verschillende collega’s een cursus samen te stellen en dan daarna die apart te gebruiken/bewerken?
Ja, ze kunnen als co-teachers aan een klas toegevoegd worden en dan samen aan een klas werken, zodat die klas de template is. Zodra alles klaar is, kunnen ze dan elk individueel een kopie nemen van die template en hun eigen groepen eraan hangen.
Kun je de notities die je tijdens een schooljaar neemt en die bewaard worden, en de zaken die je toevoegt overzetten naar het volgende schooljaar?
Ja, dit is mogelijk.
Hoe kunnen leerlingen ‘terugkijken’ in hun digitaal materiaal van de voorbije jaren?
Dit staat op de planning voor na september 2023. De bedoeling is dat we een “read-only”-versie maken van een klas. Dat betekent dat deze versie nog te raadplegen en in te kijken is, maar niet meer te bewerken.
Ben je al je eigen materiaal kwijt als er het jaar nadien geen licentie meer wordt aangekocht?
Ja, als je het alleen in iDiddit bewaart, wel.
Is het mogelijk om een pdf-bestand te maken van je Lesmateriaal in iDiddit, nadat je dat volledig hebt aangepast aan je klas en bijvoorbeeld je eigen materiaal hebt toegevoegd?
Neen, die mogelijkheid bestaat niet.
Als je eigen materiaal wilt toevoegen, welke documenten en bestanden kun je uploaden?
Dat zijn dezelfde als nu in diddit: Word, Excel, PowerPoint, pdf, audio en video.
Als je eigen materiaal toevoegt, waar worden die gegevens dan opgeslagen?
Als leerkracht blijf je eigenaar van het materiaal, maar het wordt wel op een server van Van In of Sanoma Learning opgeslagen. Wij mogen dit materiaal niet inkijken wegens privacyredenen, wij zullen dus enkel zien wanneer en in welk formaat dit materiaal werd toegevoegd.
Is het mogelijk om de toetsen binnen SEB (Safe Exam Browser) te gebruiken?
Ja.
Kunnen ‘modeloplossingen’ van het handboek aangepast worden?
Neen, dat is in eerste instantie nog niet mogelijk.
Kunnen leerlingen schrijven op tekeningen/afbeeldingen?
Neen, tenzij het specifiek een oefening is waarbij de leerlingen bepaalde oplossingen moeten invullen in een invulveld.
Kun je wiskundige of wetenschappelijke symbolen, formules …invoeren in iDiddit?
Ja, er is een toetsenbord dat verschijnt wanneer je in oefeningen met symbolen of formules moet werken. Daarnaast is er ook een integratie met Sowiso voorzien, onze wiskunde-editor.
Waar kan ik meer te weten komen?
Hier, en op www.ididdit.be blijven we stelselmatig meer informatie delen over het nieuwe onlineleerplatform.
Neem contact op met jouw educatief adviseur
Onze educatief adviseurs helpen je graag verder met iDiddit!




