Hoe beheer ik tweestapsverificatie in Bingel Zorg?

Dit stappenplan richt zich op het instellen van tweestapsverificatie voor Bingel Zorg, een maatregel die extra beveiliging biedt tegen ongewenste toegang, zelfs als iemand je wachtwoord kent. Tweestapsverificatie maakt het hackers extra moeilijk en is een effectief alternatief voor het onthouden van complexe beveiligingsvragen.

Je hebt een smartphone, tablet of laptop/computer met Chrome nodig, samen met een verificatie-app. Het proces omvat het installeren van een verificatie-app, het inschakelen van tweestapsverificatie en het daadwerkelijk gebruiken ervan in Bingel Zorg.

Indien de gebruiker geen smartphone of tablet ter beschikking heeft, kan verificatie via een gratis Chrome of Firefox-extensie. Je kunt echter maar één toestel kiezen, dus best niet de vaste computer thuis, want dan kun je niet aanmelden op school.

Waarschuwing

Scholen kunnen ervoor kiezen deze verificatie verplicht te stellen, maar dit is onomkeerbaar en betekent dat collega's zonder de procedure niet kunnen inloggen.

Melding

Indien je tweestapsverificatie (nog) niet wil verplichten, kan elke gebruiker er zelf voor kiezen om het als extra beveiliging in te schakelen.

Een alternatief voor deze extensie is de software “Authy”. Je installeert deze software op je computer (Windows, Mac, Linux) en je beheert in het programma zelf het account. Omdat deze software geen QR code kan inscannen, kopieer en plak je eenmalig de activatiecode die onder de QR code verschijnt. Om de software te doen werken moet je eenmalig je GSM nummer invoeren maar daarna heb je je (smart)phone niet meer nodig.

Tweestapsverificatie verplichten voor alle gebruikers

Zo lang je als beheerder geen tweestapsverificatie hebt ingesteld voor jezelf, heb je geen toegang tot dit venster! Indien de tweestapsverificatie verplicht is, zal elke gebruiker de vraag om in te stellen zien verschijnen na klikken op de tegel Planner, Zorg of Evaluatie. Zorg dat je de collega’s hiervan eerst op de hoogte stelt, want ze kunnen niet meer inloggen op Bingel Zorg zonder de verificatieprocedure te doorlopen.

Werkwijze:

Melding

Tweestapsverificatie heeft geen enkele invloed op de andere modules van Bingel. Deze kun je blijven gebruiken zoals je gewoon bent.

1 Klik op de tegel "Bingel Zorg".

2 Klik in Bingel Zorg op de switcher linksboven en kies "Beheer".

3 Klik in het beheer op het onderdeel "Beveiliging".

4 Zet de schakelaar "Tweestapsverificatie verplichten voor de hele school" aan.

Het kan tot 24 uur duren voor de instelling actief wordt voor de hele school.

Hoe kan ik zien wie de tweestapsverificatie heeft ingeschakeld?

1 Klik in de blauwe zijbalk op de knop "Beveiliging".

In dit overzichtsvenster zie je alle gebruikers en hun verificatie-status.

Icoontje Beschrijving
Tweestapsverificatie is ingeschakeld en actief.
Tweestapsverificatie is niet ingeschakeld.
Tweestapsverificatie is ingeschakeld maar nog niet actief (code invoeren).
De gebruiker heeft een reset aangevraagd. Je wordt hiervan per mail op de hoogte gesteld.

• Goedkeuren = de procedure om verificatie in te schakelen wordt herstart (bv. op een nieuwe toestel als het vorige toestel verloren is).
  • Afkeuren = de actieve verificatie op het huidige toestel blijft in werking (bv. verloren smartphone teruggevonden).