FikS

FikS is een methode op maat van financiële en economische competenties voor de A- en B-stroom. In 2024 werken we aan een vernieuwde editie van de methode.

Financiële en economische geletterdheid

A-stroom, B-stroom

Financiële en economische geletterdheid

Met FikS voorzien we een uitgave om helemaal aan de geldende eindtermen rond financiële en economische competenties te voldoen.

 

De opbouw van een hoofdstuk in de methode is uitvoerig getest met leerkrachten. Vanuit de feedback heben we bepaalde accenten gelegd waarbij we specifiek voor FikS extra opdrachten hebben voorzien. Voorbeelden hiervan zijn onder andere administratief beheer van kosten, factoren die het koopgedrag kunnen beïnvloeden, …

 

Betere inleving voor je leerlingen dankzij herkenbare personages uit verschillende leefwerelden

Hoofdstukken kunnen modulair ingezet worden en hebben geen vaste sequentie – heel handig als je school projectmatig of thematisch werkt

Oefeningen op maat van je klas en de individuele leerlingen door differentiatie van de leerstof in het leerwerkboek én online

De leerstof komt tot leven in ontdekplaten, extra onlinelesmateriaal waarin je leerlingen zelf op ontdekking kunnen gaan

Je lessen blijven altijd up-to-date dankzij een overzichtelijk aanbod van relevante actualiteit

Bekijk het aanbod

Aan de slag met FikS

Zakgeld

In de eerste 3 hoofdstukken verdiepen je leerlingen zich volledig in hun leefwereld, namelijk die van een jongere van 12-13 jaar. Welke inkomsten en uitgaven heb je als jongere en hoe kun je verantwoord omgaan met je zakgeld?

Koopgedrag

In de volgende 3 hoofdstukken ontdek je welke factoren je koopgedrag beïnvloeden. Je bestudeert waarom je bepaalde aankopen doet en hoe je duurzaam kunt consumeren. Maar om iets te kopen, heb je een betaalmiddel nodig. Je ontdekt dan ook de voordelen en de risico’s van diverse betaalmiddelen.

Budgetbeheer

Tenslotte ontdek je in de laatste 3 hoofdstukken hoe een gezin het budget moet beheren. Je leert ook de bedrijven en organisaties uit je omgeving in kaart brengen. Je bestudeert niet alleen welke impact ze kunnen hebben op jouw leven, maar ook welke rol de overheid daarbij speelt.

Op stap met FikS

In de inhoudsopgave vind je terug wat je in de verschillende hoofdstukken gaat leren. Het leerwerkboek start met een inleiding. In de inleiding maak je kennis met het algemene thema van het boek: je gaat meer en meer zelf financiële keuzes maken. Na de inleiding start het eerste hoofdstuk. In elk hoofdstuk voer je een onderzoek uit. Vandaar dat alle hoofdstukken altijd op dezelfde manier opgebouwd zijn. We gebruiken daarvoor de OVUR-methode.
Doorheen het boek nemen vijf spilfiguren je mee op weg. Zij vertellen je aan de hand van een strip of een filmpje met welke problemen ze in het dagelijkse leven geconfronteerd worden. Dat gaat van een gestolen bankkaart tot eenvoudige documenten interpreteren in functie van het beheer van jouw budget. We willen graag dat je vorderingen maakt en dat je reflecteert op je taken en leert uit feedback. Elk hoofdstuk eindigt met een checklist. Het is een hulpmiddel om zelf zicht te krijgen of je de doelen, waaraan we in het hoofdstuk gewerkt hebben, al dan niet onder de knie hebt.
De volgende thema’s komen aan bod:

  • Welke inkomsten kunnen jongeren hebben?
  • Welke uitgaven kunnen jongeren hebben?
  • Hoe ga je verantwoord met geld om?
  • Wat beïnvloedt je koopgedrag?
  • Hoe kun je als jongere duurzaam ondernemen?
  • Hoe kan je veilig betalen en fraude vermijden?
  • Hoe ziet een gezinsbudget er uit?
  • Welk belang hebben ondernemingen en organisaties in onze maatschappij?
  • Welke impact heeft de overheid op de maatschappij?

Doorblader het aanbod van FikS

FikS

Leerwerkboek

Hybride leren

FikS is een methode die jou toelaat om digitaal en hybride leren te implementeren in je klassen. We zetten de stap naar een geïntegreerde methode waarbij papier en digitaal naast elkaar staan.

 

Je kunt nog steeds aan de slag op papier met het leerwerkboek. Daarnaast hebben we weloverwogen keuzes gemaakt om bepaalde onderdelen digitaal aan te bieden. Zo heb jij als leerkracht de keuze hoe digitaal je aan de slag wil en met welke onderdelen van de les je digitaal wil werken. Je kunt het leerwerkboek van FikS vinden op het digitaal leerplatform diddit.

 

Opgelet: de nieuwe editie van FikS verhuist in 2024 naar ons nieuw onlineleerplatform iDiddit.

Lees meer over diddit Lees meer over iDiddit

FikS biedt een sterke houvast gebruik makend van de OVUR-methode en dankzij de 5 spilfiguren komt de leerstof tot leven.

Uitgever FikS, Uitgeverij Van In

Ontdek onze andere methodes

Lift

Secundair onderwijs

Economie

A-stroom, Arbeidsmarktfinaliteit, B-stroom, Doorstroomfinaliteit, Dubbele finaliteit

Hybride methode

Meer info

MikS

Secundair onderwijs

Mens en samenleving

A-stroom, B-stroom

Hybride methode

Meer info

Neem contact op met jouw educatief adviseur.

Onze educatief adviseurs helpen je graag verder!