GENIE Fysica graad 3

GENIE Fysica laat je in de derde graad toe om zelf initiatief te nemen en het vak fysica naar je eigen hand te zetten met o.a. actieve onderzoeken, sterke basis kennis en een geïntegreerde STEM-didactiek.

Bekijk het aanbod

Zet fysica naar je eigen hand

GENIE Fysica is de opvolger van Quark en Sirius. We koesteren de goede elementen van deze methodes, zoals de duidelijke structuur, en zetten met GENIE Fysica daarnaast in op een groot aanbod oefeningen en een brede basis aan wetenschappelijke kennis. Bovendien is GENIE Fysica een methode die jou toelaat om digitaal en hybride leren te implementeren in je klassen.

 

In GENIE Fysica bouwen we zorgvuldig een gestructureerde leerlijn uit waarbij de leerlingen actief en zelfstandig worden betrokken. Het leerboek laat je ook toe om zelf initiatief te nemen en het vak fysica naar je hand te zetten met o.a. boeiende onderzoeken en een geïntegreerde STEM-didactiek.

Upgrade van de gewaardeerde methodes Sirius & Quark

Kwaliteitsvol naslagwerk met boeiende onderzoeken

Veel oefenmogelijkheden met oog voor differentiatie

Aandacht voor wetenschappelijke kennis en diepgang

Uitgebreid aanbod extra lesmateriaal

Bekijk deel 1 van GENIE Fysica 6

Aan de slag met GENIE Fysica

In graad 3 kunnen de leerlingen aan de slag met een leerboek als een kwalitatief naslagwerk waarin alle theorie en boeiende onderzoeken gebundeld zijn. In het leerboek zelf vind je een basisaanbod aan oefeningen terug, daarnaast kunnen je leerlingen aan de slag met extra online adaptieve oefenreeksen. Door gravitatiekracht en -veld al in het vijfde jaar aan bod te laten komen, ontlast dit het zesde jaar.

 

Met GENIE Fysica kun je de minimumdoelen voor de de richting Biotechnologische en chemische technieken in de derde graad dubbele finaliteit realiseren. Door de specificiteit van de richting raden we aan om een aantal extra labo’s te voorzien en oog te hebben voor enkele accentverschuivingen.

 

Hoewel we op papier een aanbod per jaar hebben, kan je op iDiddit de volgorde van de thema’s voor de gehele derde graad naar je hand zetten. Zo heb je alle vrijheid om te kiezen in welk jaar je bepaalde inhouden behandelt. Bij GENIE Fysica 5 en 6 zullen je leerlingen digitaal toegang hebben tot de inhouden van de hele graad.

 

Wat mag je de komende jaren verwachten voor graad 3?

  • GENIE Fysica 5 leerboek (beschikbaar)
  • GENIE Fysica 6 leerboek (september 2024)

Introductie

In het leerboek staat op de themapagina een sprekend beeld met een korte introductietekst en boeiende vragen. Een vrijblijvende manier om het thema bij je leerlingen te introduceren.

Voorkennis

In het leerboek bieden we een duidelijk schematisch overzicht van wat de leerlingen de voorgaande jaren al hebben gezien met een duidelijke verwijzing naar wat er dit thema zal worden behandeld van leerstof. Je kan hier vrijblijvend met je leerlingen dieper op ingaan.

Nieuwe leerstof

Het middenrif van elk thema bestaat uit verschillende hoofdstukken. Op de eerste pagina van een hoofdstuk zul je altijd de titel vinden, de introtekst en het doelenkader. De leerstof wordt vervolgens op een didactische manier opgebouwd met oog voor de voldoende oefenmogelijkheden en differentiatie in het vak fysica.

Labo's

Bij het leerboek worden de labo's online aangeboden.​ Ja kan ze dowbloaden, aanpassen of volledig online inzetten. Via een verwijzing in het boek, is het duidelijk voor jou en de leerlingen wanneer we een labo aanbieden.

Oefenen

In het leerboek vind je bij 'Aan de slag' een basisaanbod opgaves waarmee de leerlingen de leerstof kunnen inoefenen.​ In graad 3 werken we met oefeningen op 3 verschillende niveaus. Jij bepaalt op welk moment de leerlingen met welke opgaves aan de slag gaan tijdens het leerproces. Heb je het gevoel dat je leerlingen nog extra oefeningen kunnen gebruiken? Op iDiddit vind je extra online adaptieve oefenreeksen. ​

Samenvatten

De belangrijkste concepten en theorie worden verzameld in een ingevulde themasynthese. Elke themasynthese heeft ook een samenvattende kennisclip. Voor grote hoofdstukken is het namelijk niet aangewezen om tot op het einde van het thema te wachten om een synthesemoment te hebben. Daarom voorzien we soms ook een synthese op hoofdstukniveau.

Doorblader het aanbod van GENIE Fysica in graad 3

 

GENIE wil de leerlingen voorbereiden op en ondersteunen in het zelfstandig verwerken van de leerstof, met het oog op het hoger onderwijs. Er is een duidelijke leerlijn van jaar 3 tot jaar 6. We begeleiden hierbij jouw leerlingen naar het werken met een leerboek in de derde graad. Door gravitatiekracht en -veld al in het vijfde jaar aan bod te laten komen, ontlast dit het zesde jaar. GENIE Fysica maakt deel uit van de wetenschapsreeks GENIE. De reeks biedt een volledig aanbod met aparte uitgaven biologie, fysica, chemie of natuurwetenschappen in de doorstroomfinaliteit, op maat van de verschillende netten. De GENIE-reeks bouwt verder op de leerlijn wetenschappen in jaar 2 van de methode WONDER.

 

Doe je voordeel met de GENIE-reeks

 

GENIE biedt korting aan voor scholen die voor alle wetenschappen kiezen om met GENIE lesgeven in de doorstroomfinaliteit. Zowel in graad 2 als graad 3 kun je een voordeelpakket bestellen en korting ontvangen op je Comfort Pack. Meer info hierover vind je bij je educatief adviseur.

 

GENIE Fysica 5

Leerboek (ed. 2024)

GENIE Fysica 6

Leerboek (deel 1 in druk, deel 2 in proef)

Waarom kiezen voor GENIE Fysica in graad 3?

 

GENIE Fysica is de opvolger van Quark en Sirius. We koesteren de goede elementen van deze methodes, zoals de duidelijke structuur, en zetten met GENIE Fysica daarnaast in op een groot aanbod oefeningen en een brede basis aan wetenschappelijke kennis. Bovendien is GENIE Fysica een methode die jou toelaat om digitaal en hybride leren te implementeren in je klassen.

 

GENIE Fysica legt in de derde graad een focus op …

Oefenen

Kwaliteit

Voor elk net

Video

Kwalitatief oefenmateriaal

Als leerkracht fysica wil je dat je leerlingen aan de slag kunnen met kwalitatief oefenmateriaal. In het leerboek vind je daarom veel opgaves zodat leerlingen uitgebreid de kans krijgen om actief met de leerstof aan de slag te gaan. In de oefeningen bieden we een variatie aan rekenvraagstukken, vraagstukken met symbolen, grafieken interpreteren en meerkeuzevragen. In de derde graad zelfs op 3 verschillende niveaus. Op die manier bereiden we leerlingen optimaal voor op wetenschappelijke richtingen in het hoger onderwijs.

Kwaliteit en structuur

Sirius en Quark werden gesmaakt door leerkrachten fysica. In GENIE Fysica mag je eenzelfde duidelijke structuur verwachten en beantwoorden we aan de vraag naar een theoretisch naslagwerk met een brede wetenschappelijke basis waar je als leerkracht je ding mee kunt doen. Met GENIE Fysica gaan we dus nog een stap verder om echt aan te sluiten op de noden en vragen van fysicaleerkrachten van de derde graad.

 

NIEUW in graad 3:

  • conceptvragen.
    In het leerboek zetten we de leerlingen extra aan het denken bij een aantal misconcepten aan de hand van conceptvragen. Op deze manier leggen we linken tussen verschillende concepten en ideeën over de verschillende jaren heen en dagen we de leerlingen extra uit. 
  • verdieping
    Voor sterke klassen en leerlingen voorzien we  extra verdiepingskaders in het leerboek. Dit is geen verplichte leerstof en zo duiden we verschil aan met de te kennen theorie.

 

Daarnaast zal GENIE Fysica ook digitaal een stapje verder gaan dan de gekende Sirius- & Quark-reeks. Het is een hybride methode waarbij papier en digitaal naast elkaar staan. Jij hebt de vrijheid om te bepalen hoe vaak en wanneer je digitaal aan de slag gaat. Via het onlineleerplatform iDiddit kun je de methode helemaal naar je eigen hand zetten. Thema, hoofdstukken en inhouden verplaatsen, aanpassen … Zo maak je de methode eicht helemaal de jouwe. Bovendien ontbreekt een duidelijk overzicht van je leerlingen en hun vorderingen bij digitale oefeningen, opdrachten en evaluaties uiteraard niet.

Inhouden op maat van je onderwijsnet

GENIE Fysica biedt inhouden op maat van zowel voor het Katholiek Onderwijs Vlaanderen en het Gemeenschapsonderwijs. De auteurs hebben hierbij rekening gehouden met de eigenheid van alle netten. In de tweede graad kun je aan de slag met aparte uitgaven voor het KathOndVla en het GO!. In de derde graad biedt GENIE Fysica één leerboek aan. Via het onlineleerplatform vind je aanvullend eventuele uitbreiding van de leerstof, eigen aan je onderwijsnet, en een uitgebreid aanbod aan digitale oefeningen op maat van de leerplannen.

Visuele ondersteuning

We ondersteunen de leerlingen met verschillende soorten video’s: kennisclips waarin we voorkennis activeren of nieuwe inhouden bondig samenvatten, alsook krachtige demovideo’s van verschillende proefjes. Je kunt deze video’s inzetten om te differentiëren of om leerlingen zelfstandig de leerstof te laten verwerken.

 

Daarnaast bieden we ook heel wat visuele extra’s aan zoals 3D-beelden, ontdekplaten…

Hybride leren

We stellen je met veel trots, én met veel plezier het vernieuwde onlineleerplatform iDiddit voor bij GENIE Fysica in graad 3. Alles wat je kent van diddit, én meer!

 

Met iDiddit heb je de ideale tool in handen om het ‘hybride lesgeven’ op jouw manier in te vullen. Van voorbereidingen en lesgeven tot evalueren en coachen, jij bepaalt zelf hoeveel, hoe vaak en hoe zelfstandig je leerlingen in iDiddit werken. In iDiddit krijg je de bouwstenen om onze methodes volledig naar je hand te zetten. Verschuif thema’s of hoofdstukken in functie van je agenda en jaarplan, voeg eigen leerinhouden toe en pas aan wat jij nodig acht.

 

De resultaten van de vele oefeningen, opdrachten en toetsen met automatische verbetering bekijk je in een handig overzicht. Zo ontdek je in een oogopslag wie waar wanneer bijsturing nodig heeft.

Lees alles over iDiddit

Geïntegreerde STEM-aanpak

Aanvullend op de STEM-doelen in de uitgave vind je 6 extra STEM-projecten op iDiddit, op maat van de inhouden van GENIE Fysica 5. Deze projecten werd in samenwerking met Bart Huyskens uitgewerkt, STEM-coördinator aan het St.-Jozefinstituut (Schoten) en lesgever van nascholingen bij o.a. CNO. Deze projecten kunnen ook apart aangeschaft worden als je geen gebruiker bent van GENIE Fysica 5 of 6.

Energie

Batterij-lading

Draadloze communicatie

Magnetisme

Ampèremeter engineering

Elektrische en hybride voertuigen

Lees meer over STEM & GENIE Vraag je demolicentie aan voor STEM & fysica

GENIE Nieuws

Volg je ook graag de actualiteit over wetenschap? En wil je dit graag vertalen naar je klascontext? Neem dan zeker eens een kijkje naar de video’s van GENIE Nieuws.

 

Verschillende keren per jaar nemen we de wetenschappelijke actualiteit onder de loep. Aan de hand van een video zoomen we in op interessant nieuws en linken we dit aan lesinhouden waarmee de leerlingen in de klas aan de slag gaan.

 

Ben je gebruiker van GENIE Fysica, Chemie, Biologie of Natuurwetenschappen? Dan kun je in diddit bij het tabblad ‘Materiaal’ een nieuwe rubriek ‘GENIE Nieuws’ vinden met extra lesinformatie en verwerkingsopdrachten.

Bekijk alle afleveringen van GENIE Nieuws

De vele mogelijkheden op ididdit zijn een echte meerwaarde tov andere methodes bij andere uitgeverijen.

Leerkracht fysica

Maasmechelen

Gestructureerd handboek en uitgewerkt digitaal leerplatform.

Leerkracht fysica

Kapellen

Ontdek ook

Neem contact op met jouw educatief adviseur.

Onze educatief adviseurs helpen je graag verder!