VennootschapsboekhoudenVennootschapsboekhouden

Liesbeth Bruynseels – Mario Dekeyser – Vicky Ghijselinck – Jo Van den Bossche

Met de invoering van het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen werd het Belgische vennootschapsrecht grondig hertekend. Waar de regels voor BVBA en NV vaak parallel liepen, bestaan nu grote verschillen. De invoering van de kapitaalloze BV maakt dat ook de boekhoudkundige verwerking van vennootschapsrechtelijke acties (oprichting, wijzigingen van de inbreng, winstuitkeringen, uittreding van vennoten ...) voortaan danig verschilt.

Het handboek Vennootschapsboekhouden focust nog steeds op het juridische proces en op de boekhoudkundige verwerking van de oprichting van een vennootschap en van wijzigingen van de inbreng (kapitaalverminderingen en –verhogingen), maar maakt daarbij nu een duidelijk onderscheid tussen de boekingswijze in een (kapitaalhoudende) naamloze vennootschap en in een (kapitaalloze) besloten vennootschap.

Dit onderscheid heeft ook een impact inzake resultaatbestemming, waarbij vooral de regels inzake winstuitkeringsbeperkingen duidelijk verschillen tussen een NV en een BV. In de besloten vennootschap werd hiertoe een nieuwe, dubbele uitkeringstest (netto-actieftest + liquiditeitstest) ingevoerd.

Andere thema's

Andere thema’s in het boek zijn aandeelhouders in gebreke, de verplichte omboeking van een kapitaalhoudende BVBA naar een kapitaalloze BV, de inkoop van eigen aandelen, de uittreding of uitsluiting van vennoten in een BV, fiscale aandachtspunten bij de vermindering van de inbreng of kapitaalvermindering ...

Daarnaast zijn er, zoals bij vorige edities, hoofdstukken omtrent de obligatielening (uitgifte, rentebetaling, aflossing) en de vereffening van een vennootschap. De auteurs behandelen ook de keuze tussen een eenmanszaak of een vennootschap, de boekingen van de fiscale cyclus en de rapporteringsverplichtingen voor vennootschappen.

De didactische aanpak, steeds uitgaande van concrete voorbeelden, vaak aangevuld met situatieschetsen en modeldocumenten, bleef behouden. Na elk hoofdstuk volgt een reeks oefeningen.

Extra materiaal

  • Digitale oefeningen
  • Oplossingen voor de docent
  • Uitgewerkt cijfervoorbeeld
  • Uitneembaar minimum algemeen rekeningenstelsel
Het onlinemateriaal is toegankelijk voor docenten die het handboek als verplicht studiemateriaal voorschrijven aan hun studenten. Vraag uw code aan via hoger.onderwijs@vanin.be.

Bekijk de inhoudsopgave van editie 2021

Bekijk het aanbodasella-de-vos-thumb

Barbara (2)
Kunnen wij je helpen?

Een boek op maat in enkele clicks?

Met Blend kan je eenvoudig een boek op maat samenstellen. Kies uit hoofdstukken van De Boeck en voeg - als je dat wenst - je eigen lesmateriaal toe. Een boek op maat kan al vanaf 10 exemplaren!

Heb je een andere vraag?

Wil je een beoordelingsexemplaar of heb je een andere vraag? Onze accountmanagers staan voor je klaar!

accountmanager@vanin.be

Asella De Vos (alle werkdagen behalve maandag):
+32 (0)472 40 39 55

Barbara De Schrijver 
+32 (0)479 86 90 65