De structuur van Sapiens

Historisch denken? Dat moet je leren!

 

Sapiens is vanzelfsprekend ontwikkeld conform de nieuwe leerplannen en eindtermen. De basis van onze nieuwe geschiedenisreeks is dan ook ‘historisch leren denken’. Leerling gaan op een (inter)actieve manier aan de slag met unieke bronnen.


Bekijk het inkijkexemplaar van Sapiens 1

Stapsgewijze opbouw van redeneervaardigheden

In Sapiens brengen we historische denken stapsgewijs aan. Leerlingen ontwikkelen doorheen de methode vaardigheden om kritisch naar het verleden te kijken. Ze leren met en over bronnen redeneren om op die manier tot een beargumenteerde beeldvorming van het verleden te komen.

HISTORISCH_DENKEN

Verdiepend en verbredend differentiatiemateriaal

Ga samen met je leerlingen op ontdekkingstocht! In elk hoofdstuk krijgen je leerlingen een pad gevisualiseerd dat bezaaid is met historische vragen of uitbreidingsopdrachten. Dit maakt het voor je leerlingen onmiddellijk zichtbaar wat er van hen verwacht wordt, en kan je met Sapiens differentiëren zonder het noorden kwijt te raken.

OP_ONDERZOEK

Flexibele, duidelijke structuur en helderen synthese

Een rustige bladspiegel en glasheldere structuur is een belangrijk kenmerk van Sapiens. Er werd bewust met grote zorg rekening gehouden aan het binnenwerk, duidelijke ankerpunten bieden je handvaten om je te oriënteren. Eenvoud troef, vanuit dat vertrekpunt bouwden we aan Sapiens.

SYNTHESE


Aandacht voor taalontwikkeling

Bovendien zetten we met Sapiens ook in op taalontwikkelend lesgeven. Doorheen de reeks staan historische begrippen en structuurbegrippen centraal – deze worden met meerdere voorbeeldbegrippen geïllustreerd. Daarnaast schonken we een bijzondere aandacht aan leesteksten en leesstrategieën, zetten we in op schrijfkaders om argumentatie-oefeningen mogelijk te maken en bieden we impulsen om vakoverschrijdend met Nederlands te werken.


LEESTEKST 
Sapiens is een eigentijdse en frisse leermethode om de interesse in en voor geschiedenis bij de leerlingen van de eerste graad aan te wakkeren en graag aan de slag te gaan rond boeiende historische vragen waar de hele methode rond draait.

Leerkracht geschiedenis, Sint-Bernardusinstituut (Knokke-Heist)

Hoe kunnen wij je helpen?

Ben je op zoek naar een nieuwe methode, wens je een presentatie voor je school of heb je hulp nodig bij het gebruik van je methode? Onze educatieve adviseurs helpen je graag verder met persoonlijk advies.

Contacteer mijn educatief adviseur