OnderSTEMboven

VAN IN en Technopolis slaan de handen in elkaar met STEM-videoreeks

We laten leerkrachten uit het secundair onderwijs en experts aan het woord om inspiratie te geven om STEM op een fascinerende en toegankelijke manier in de klas te brengen. Het doel van de reeks? Ervoor zorgen dat zoveel mogelijk leerlingen ‘ondersteboven’ van STEM raken. We lanceren dit schooljaar elke 2 weken een filmpje rond verschillende STEM-onderwerpen. Bekijk hieronder de meest recente video van OnderSTEMboven en volg onze Facebook-pagina VAN IN Secundair om op de hoogte te blijven!

Welke richting kan je uitgaan met een STEM-diploma?

2 Getuigenissen, 2 verschillende jobs! Jacotte ging al verschillende richtingen uit, maar doet nu aan wetenschapscommunicatie. Ze praat over STEM en maakt hierover leuke video’s, podcast en vlogs voor jongeren. Ineke daarentegen doet wetenschappelijk onderzoek en staat elke dag in een hoogtechnologisch laboratorium. Heel divers, allesbehalve saai én beiden leveren ze een bijdrage aan de maatschappij. 


Een overzicht van de video's van OnderSTEMboven

 

Onderwerp

Korte inhoud

Wat is STEM en hoe ga ik van start? STEM-ambassadrice Lieselot en STEM-coördinator Martin leggen je haarfijn uit wat STEM precies is en hoe je je eerste stappen zet om STEM vorm te geven op je school. Ze beantwoorden onder andere de volgende vragen: Moet ik alle letters van STEM steeds combineren? Hoe ga ik op zoek naar materiaal en wat zijn interessante websites?
Hoe pak je praktijkvakken aan in tijden van Corona? Nathalie Lapere legt je haarfijn uit hoe je Corona-proof aan de slag gaat tijdens praktijkvakken. Hoe bereid je labo's voor en voer je ze uit op een veilige manier? Hoe voorkom je dat je als leerkracht veel moet rondlopen in de klas? Hoe ga je aan de slag met labo's en praktijkvakken als leerlingen thuis les volgen of je geen praktijklokaal kan gebruiken?
Hoe bouw je als school een STEM-beleid uit? STEM-leerkracht Liesbeth Bleys en STEM-coördinator Martin leggen je uit hoe zij in hun school een STEM-beleid hebben uitgebouwd. Hoe ga je van start? Hoe kan je als team samenwerken en stap voor stap een STEM-beleid uitbouwen over de verschillende graden heen?
Hoe integreer ik wiskunde in mijn STEM-lessen? Natacha Gesquière is wiskundige en STEM-coördinator op Sint-Bavohumaniora in Gent. Momenteel werkt ze met Dwengo en de UGent aan AI Op School, waarbij ze een leerlijn ontwikkelen over kunstmatige intelligentie. Ze geeft je verschillende handvaten om wiskunde te betrekken bij STEM, in de verschillende graden in het secundair onderwijs. 
Hoe integreer ik wiskunde concreet bij het opstellen van een STEM-project? Niels Van den Borre en Natacha Gesquière ontwikkelen eigen STEM-projecten met een concrete wiskundige insteek, in het Sint-Bavohumaniora in Gent. Aan de hand van een concreet project geven ze je tips hoe je zelf wiskunde te betrekken bij STEM. 
Hoe ondersteunt de UCLL Techniek- en Wetenschapsacadamie STEM op school? STEM uitbouwen op je school is niet altijd eenvoudig. Daarom zijn er verschillende partners die je ondersteuning kunnen bieden. De Techniek- en Wetenschapsacademie van de UCLL ondersteunt leerkrachten op verschillende manieren om STEM-projecten in hun school te ontwikkelen.
Hoe ga ik met engineering aan de slag in STEM-projecten? Liesbeth Bleys zet in haar school actief in op STEM en geeft je haar visie op engineering. Hoe gebruikt zij engineering tijdens haar STEM-lessen? Wat verstaat ze precies onder engineering en hoe pakt ze dit aan?
Hoe vermijd ik genderstereotypen in STEM-richtingen? De bedrijfswereld smeekt om technisch geschoold personeel. Door genderstereotypen wordt een groot aantal leerlingen echter niet aangesproken om een STEM-richting te volgen. STEM-ambassadrice en leerkracht mechanica Lieselot getuigt over haar ervaringen als leerling en hoe ze vandaag stereotypering tegengaat. 
Hoe werk je veilig in een STEM context?  Enerzijds moeten leerlingen veilig leren werken met bepaalde machines en gereedschap. Anderzijds moeten ze de veiligheidsvoorschriften en – pictogrammen respecteren. Je betrekt best niet alleen jouw leerlingen in dit verhaal maar ook hun ouders. In dit filmpje vertelt Lieselot Van Gysel, leerkracht mechanica én STEM-ambassadrice,  hoe zij dit aanpakt in haar lessen. 
Welke richting kan je uitgaan met een STEM-diploma?  2 Getuigenissen, 2 verschillende jobs! 
Jacotte ging al verschillende richtingen uit, maar doet nu aan wetenschapscommunicatie. Ze praat over STEM en maakt hierover leuke video’s, podcast en vlogs voor jongeren. Ineke daarentegen doet wetenschappelijk onderzoek en staat elke dag in een hoogtechnologisch laboratorium. Heel divers, allesbehalve saai én beiden leveren ze een bijdrage aan de maatschappij.