MacroScoop A-stroom
Met MacroScoop gaan je leerlingen op onderzoek in de verschillende disciplines van de natuurwetenschappen. Met onderwerpen die recht uit hun leefwereld komen en origineel beeldmateriaal leren je leerlingen op een wetenschappelijk manier naar het leven rondom hen te kijken.
Natuurwetenschappen
A-stroom
Samen op onderzoek
Nieuwe minimumdoelen
In 2024-2025 herwerken we de eerste graad van MacroScoop op maat van de nieuwe minimumdoelen. En verbeteren we in één klap ook alle foutjes, op papier en online. Het sterke concept behouden we uiteraard zodat je nog steeds op een inductieve manier met je leerlingen aan de slag kan. We bieden 3 leerpakketten voor de gehele graad aan, elk goed voor 1 uur.
Maakt differentiatie haalbaar voor heterogene A-stroom
Vertrekt vanuit verwondering
Vrijheid en flexibiliteit voor de leerkracht
Objectieve, efficiënte en haalbare evaluatie
Aan de slag met MacroScoop in de A-stroom
De sterke structuur van MacroScoop in de A-stroom zorgt voor een duidelijke houvast voor de leerlingen. Elk thema in het leerwerkboek werkt via dezelfde stappen en fasen om aan natuurwetenschappelijk onderzoek te doen. Elk thema wordt aangesneden vanuit een aparte invalshoek, die leerlingen triggert en activeert. Met onderwerpen die recht uit hun leefwereld komen en origineel beeldmateriaal leren je leerlingen op een wetenschappelijk manier naar het leven rondom hen te kijken.
MacroScoop biedt maximale ondersteuning aan jou en je leerlingen. Dankzij de vele extra’s bieden we je als leerkracht heel wat flexibiliteit om je eigen accenten te leggen.
Wat vernieuwen we de komende jaren in graad 1?
- MacroScoop 1&2 Leerpakket 1 (beschikbaar)
- MacroScoop 1&2 Leerpakket 2 (beschikbaar)
- MacroScoop 1&2 Leerpakket 3 (september 2025)
Maximale ondersteuning voor jou en je leerlingen
Differentiatie
Toegankelijk
Taalbeleid
Ontdekplaten
Differentiatie
MacroScoop maakt echt differentiëren mogelijk dankzij een doordacht sporenbeleid. Bij een opdracht of onderzoek kun je als leerkracht hier en daar een alternatief spoor aanbieden, volledig afgestemd op jouw klaspraktijk. Online vind je het lesmateriaal waarmee je de inhoud in een andere context of op een andere manier kunt behandelen.
Wil je variëren in moeilijkheidsgraad? MacroScoop biedt mogelijkheden om te verdiepen én te remediëren. Voor uitdagende verdiepingsstof kun je aan de slag met online ontdekplaten en de ‘Interessant om weten-kaders’ Voor remediëring kun je de oefeningen uit ‘Test jezelf’ gebruiken, per hoofdstuk of aan het einde van een thema. Bovendien biedt het onlineleerplatform extra oefenmateriaal om leerlingen optimaal te ondersteunen in hun leerproces.
Toegankelijk lesmateriaal
MacroScoop prikkelt de nieuwsgierigheid van leerlingen en wakkert hun interesse in wetenschap aan. Elk thema begint met een inspirerende WOW!-pagina vol artikelen, video’s en websites om het onderwerp op een boeiende manier te introduceren. Speciaal voor MacroScoop maakte Henk Rijckaert video’s op maat van elk thema. Met zijn humor en ingenieuze constructies stelt hij onverwachte vragen die leerlingen uitdagen om verder te denken.
In de hoofdstukken vind je eveneens een schat aan toegankelijk en boeiend lesmateriaal. Dankzij het rijke beeldmateriaal is MacroScoop een zeer visuele methode, ontworpen om jouw lessen tot leven te brengen.
Taalbeleid
Bij MacroScoop kiezen we bewust voor een doordacht taalbeleid. We integreren de woordenlijst direct in het leerwerkboek, zodat het een praktisch werkdocument wordt. In de hoofdstukken worden belangrijke woorden onderlijnd, zodat leerlingen direct kunnen zien welke termen ze kunnen opzoeken. De lijst bevat niet alleen moeilijke woorden, maar ook nieuwe concepten en vakspecifieke termen. De woordenlijst is overzichtelijk en alfabetisch gestructureerd per thema, waardoor leerlingen gemakkelijk de juiste termen terugvinden. Naast de term en de definitie stimuleren we leerlingen om begrippen in hun eigen woorden te omschrijven. Zo bieden we taalzwakkere en anderstalige leerlingen de gerichte taalondersteuning die ze nodig hebben om de leerstof goed te begrijpen en toe te passen.
Ontdekplaten op diddit
Ontdekplaten zijn digitale prenten waarin extra beeldmateriaal verwerkt is. Ze vormen een krachtige leeromgeving met visuele ondersteuning, die leerlingen motiveert en hen onderzoekend laat leren. Ontdekplaten kunnen worden ingezet om leerlingen op een andere manier door (delen van) de basisleerstof te navigeren, of om verdiepingsleerstof op een alternatieve manier aan te bieden, waardoor differentiatie mogelijk wordt.
Hybride leren
MacroScoop in de eerste graad is een methode die jou toelaat om digitaal en hybride leren te implementeren in je klassen. We zetten de stap naar een geïntegreerde methode waarbij papier en digitaal naast elkaar staan.
Je kunt nog steeds aan de slag op papier met de leerwerkboeken. Daarnaast hebben we weloverwogen keuzes gemaakt om bepaalde onderdelen digitaal aan te bieden. Zo heb jij als leerkracht de keuze hoe digitaal je aan de slag wil en met welke onderdelen van de les je digitaal wil werken. Je kunt de leerwerkboeken van MacroScoop vinden op het digitaal leerplatform diddit.
Scoop en STEM
In de leerplannen techniek, aardrijkskunde en natuurwetenschappen bevinden zich STEM-doelen. In de handleiding van de reeksen MacroScoop, TeleScoop en TechnoScoop verwijzen we ook waar je telkens aan deze doelen kan werken.