Kinderen van de Migratie

Gratis didactisch dossier bij je lessen geschiedenis

Geschiedenis

Doorstroomfinaliteit, Dubbele finaliteit

Bekijk het dossier

Duik de geschiedenis in met Kinderen van de Migratie

In het najaar van ’21 kon je op Canvas kijken naar ‘Kinderen van de migratie’, de prachtige opvolger van Kinderen van de kolonie, de Holocaust, het verzet en de collaboratie. ‘Kinderen van de migratie’ weet te ontroeren door de vele persoonlijke getuigenissen waarmee de geschiedenis van de naoorlogse migratie in België tot leven komt. Canvas en Uitgeverij VAN IN sloegen de handen in elkaar en bieden een gratis didactisch dossier bij de reeks aan, over dit belangrijk hoofdstuk uit de recente Belgische geschiedenis.

‘Deze reeks zou in alle scholen moeten worden getoond.’

Het is een vaak gelezen reactie op sociale media. Canvas ging daarom op zoek naar een geschikte partner en vond die bij Uitgeverij VAN IN. Die engageerde zich om een kwaliteitsvol en gratis didactisch dossier rond de reeks uit te werken. De bundel is geen kant‐en‐klare lessenbundel, maar bevat didactische wenken waarmee je lessen kunt maken over de reeks Kinderen van de Migratie. De wenken zijn gegroepeerd in vijf modules. Het is aan jou als leerkracht om daar zinvolle keuzes in te maken. Je kunt ervoor kiezen om de lessenreeks in zijn geheel aan te bieden, een of meerdere modules te behandelen of er interessante vragen, fragmenten en werkvormen uit te plukken. Waar dat zinvol is, wordt een vorm van verbetersleutel aangereikt, maar je zult er niet overal een vinden.

Op maat van de nieuwe eindtermen

 

De nieuwe eindtermen ‘historisch bewustzijn’ en ‘burgerschap’ vormden de wegwijzers bij het maken van de bundel en gaven inspiratie voor de didactische rode draad. De modules zijn echter bewust niet gekoppeld aan eindtermen. De keuzes die je als leerkracht maakt, bepalen in grote mate of je een bepaald onderwijsdoel nastreeft of niet. Meer nog, deze bundel bevat werkvormen waarmee je in elke graad mee aan de slag kunt.

 

De afleveringen en fragmenten die je nodig hebt om met deze vijf modules aan de slag te gaan, vind je in een bundel op Het Archief voor Onderwijs en blijft dus ook verder in de tijd beschikbaar.

We hopen dat het voor de gebruikers van deze lessenbundel een uitnodiging zal zijn om eens rond te kijken en aan hun klasgenoten, collega’s en vrienden te vragen: ‘wat is jouw verhaal?'

Clem Robeyns

Eindredacteur Kinderen van de Migratie, Canvas

Ontdek onze methodes geschiedenis

Sapiens

Secundair onderwijs

Geschiedenis

A-stroom, Doorstroomfinaliteit, Dubbele finaliteit

Hybride methode

Meer info

STORIAHD

Secundair onderwijs

Geschiedenis

A-stroom, Doorstroomfinaliteit, Dubbele finaliteit

Hybride methode

Meer info

Neem contact op met jouw educatief adviseur.

Onze educatief adviseurs helpen je graag verder!