Agora

Agora is een duidelijk gestructureerde methode op maat van je leerlingen. Dankzij een rijk aanbod aan beeldmateriaal en een variatie aan werkvormen maken ze op een toffe manier kennis met kunst en kunstbeschouwing.

Doorblader het aanbod

Agora leert je leerlingen onderzoekend en actief over kunst nadenken

Met Agora Kunstbeschouwing laat je leerlingen zowel thematisch als chronologisch kennismaken met kunstbeschouwing. Het uiteindelijke doel is dat ze vanuit een kunsthistorisch referentiekader leren nadenken over kunst, over waarom iets mooi of minder mooi werd gevonden en hoe dat verandert doorheen de tijd, en hoe ze dat kunnen onderzoeken. Actief en zelfstandig leren staan hierbij centraal.

Heldere structuur, duidelijke opbouw

Actief en onderzoekend leren staan centraal

Link met geschiedenis, maar ook met de leefwereld van je leerlingen

Bekijk materiaal voor jaar 6

Aan de slag met Agora

Focus op kennis en inhoud

We leggen de focus op kennis en inhoud. Zo begint elk hoofdstuk met een duidelijk overzicht van de lesdoelen en begrippen die je moet kennen. Doorheen de hoofdstukken helpen de rode kenniskaders of leerteksten je de tools om kunst te beschouwen onder de knie te krijgen en je kunsthistorisch referentiekader uit te bouwen.

Duidelijke doelen

Zelfstandig leren

De activerende werkvormen leiden je leerlingen naar nieuwe inzichten. Zo leren ze steeds beter antwoorden formuleren op de onderzoeksvragen die aan bod komen. Met ons actueel online lesmateriaal ondersteunen we individueel leren, flexibele leeromstandigheden en differentiatie.

Activerend leren

VIP's in de kunst

Wat we weten en hoe we denken is niet zomaar tot ons gekomen. Onze kennis komt voort uit het denkwerk van briljante geesten, filosofen, kunstenaars en wetenschappers. We brengen ze in VIP-kaders onder de aandacht.

Inspirerende figuren

Rijk aanbod aan bronmateriaal

Bij Agora hoort een ruim aanbod aan bronnen. Vaak uit de actualiteit, waardoor je leerlingen makkelijk de link kunnen leggen met hun eigen leefwereld en je de betrokkenheid vergroot.

Gevarieerd beeldmateriaal

Agora van jaar 3 tot en met 6

 

Agora, zo werd in het oude Griekenland de markt genoemd. Je ontmoette er mensen van alle rang en stand. Het was de ontmoetingsplaats bij uitstek om ideeën uit te wisselen en informatie en kennis te delen. Daarom hebben we voor dit boek de titel Agora bedacht. Voor humane wetenschappers in spe een ideale plek om het denken te voeden. We garanderen je een boeiende kennismaking!

Graad 2

Graad 3

Agora Kunstbeschouwing in de tweede graad

In de 2de graad ga je vanaf volgend schooljaar met een nieuwe editie van Agora Kunstbeschouwing aan de slag.

 

Agora in de 2de graad is opgebouwd volgens een duidelijke, herkenbare structuur. Elk hoofdstuk start met een titelpagina. Op de inleidende, groene pagina’s krijg je vervolgens een duidelijk overzicht van de inhouden en lesdoelen, samen met een begrippenkader van de sleutelbegrippen. Centraal op deze pagina’s staat een breinbreker, een interessante en uitdagende vraag om je nieuwsgierigheid te prikkelen. De kennis en inzichten die je nodig hebt om hierop een gefundeerd antwoord te formuleren, komen aan bod doorheen het hoofdstuk en worden voor jou gebundeld in een synthese. Onderweg krijg je hulp van verschillende bronnen, opdrachten en kenniskaders. Het ultieme antwoord komt aan bod in de exit, het afsluitende onderdeel waarin je de breinbreker opnieuw onder de loep neemt.

 

Naar een graadleerwerkboek voor de tweede graad

 

Tegen volgend schooljaar (2024-2025) brengen wij een nieuwe editie uit, een graadleerwerkboek voor het vak kunstbeschouwing in de 2e graad. De huidige editie van Agora Kunstbeschouwing voor het vierde jaar blijft ook nog een jaartje beschikbaar.

Bekijk de leerwerkboeken

Agora Kunstbeschouwing in de derde graad

In de leerwerkboeken van graad 3 passen we het concept lichtjes aan, zodat je je leerlingen optimaal kunt voorbereiden op het hoger onderwijs. De duidelijke structuur blijft behouden. Zo start elk hoofdstuk opnieuw met een groene, inleidende pagina die duidelijk weergeeft waar het hoofdstuk over gaat en welke dingen je zal leren. Ook een begrippenlijst vind je hierop terug. Daarna start het hoofdstuk met een Instap, een korte inleiding om de voorkennis te activeren en de nieuwsgierigheid te prikkelen.
Vervolgens worden de verschillende inhouden aangebracht in thematische deelhoofdstukken, met daarbij een duidelijk onderscheid tussen leertekst – theorie – en leeractiviteiten – oefeningen of opdrachten om die leerstof (zelfstandig) te verwerken.

Elk hoofdstuk eindigt met een overzichtelijke Exit, een rode synthese die de volgende elementen bevat:

  • Tips om je het hoofdstuk eigen te maken
  • Test jezelf, of een zelfevaluatie
  • Verklarende woordenlijst

Net als in de 2de graad belichten we in de leuke VIP-kaders inspirerende of belangrijke figuren uit de kunstwereld.

Doorblader het aanbod van Agora Kunstbeschouwing

Naar de webshop
Agora 3&4 Kunstbeschouwing

Agora Kunstbeschouwing 3 & 4

Graadleerwerkboek (editie 2024)

Agora 6 kunstbeschouwing

Agora Kunstbeschouwing 6

Leerwerkboek

SO_Agora_KB_Cover_4

Agora Kunstbeschouwing 4

Leerwerkboek

SO_Agora_KB_Cover_5

Agora Kunstbeschouwing 5

Leerwerkboek

Hybride leren

Agora Kunstbeschouwing is een methode die jou toelaat om digitaal en hybride leren te implementeren in je klassen. We zetten de stap naar een geïntegreerde methode waarbij papier en digitaal naast elkaar staan.

 

Je kunt nog steeds aan de slag op papier met de leerwerkboeken. Daarnaast bieden we alle materiaal uit het leerwerkboek (aangevuld met extra materiaal) digitaal aan. Zo heb jij als leerkracht de keuze hoe digitaal je aan de slag wil en met welke onderdelen van de les je digitaal wil werken.

 

In de 3de graad gebruik je daarvoor ons nieuwe onlineleerplatform iDiddit. Ook het boek van de 2de graad verhuist naar iDiddit. Hieronder geven we je graag een overzicht van welk jaar je op welk platform kunt terugvinden.

Agora Kunstbeschouwing 3 & 4 (graadleerwerkboek): iDiddit (vanaf schooljaar 2024-2025)

Agora Kunstbeschouwing 4 (huidige editie): diddit (beschikbaar tot einde schooljaar 2024-2025)

Agora Kunstbeschouwing 5 en 6: iDiddit

Lees meer over iDiddit Lees meer over diddit

Ik vind dat er een mooie afstemming is tussen leerstof en de leefwereld van de leerlingen. De synthese op het einde met kennisclip vind ik ook een meerwaarde.

Leerkracht kunstbeschouwing, Da Vinci Campus Ronse

Ontdek onze andere methodes

Sapiens

Secundair onderwijs

Geschiedenis

A-stroom, Doorstroomfinaliteit, Dubbele finaliteit

Hybride methode

Meer info

Neem contact op met jouw educatief adviseur.

Onze educatief adviseurs helpen je graag verder!