Agora

Agora is een duidelijk gestructureerde methode op maat van je leerlingen. Dankzij een rijk aanbod aan beeldmateriaal en een variatie aan werkvormen maken ze op een toffe manier kennis met kunst en kunstbeschouwing.

Kunstbeschouwing

Doorstroomfinaliteit

Doorblader het aanbod

Agora leert je leerlingen onderzoekend en actief over kunst nadenken

Kunstbeschouwing is een relatief nieuw vak voor de leerlingen in Humane wetenschappen. Agora speelt perfect in op die vernieuwing, en laat je leerlingen zowel thematisch als chronologisch kennismaken met kunstbeschouwing. Het uiteindelijke doel is dat ze leren nadenken over kunst, over waarom iets mooi of minder mooi werd gevonden en hoe ze dat kunnen onderzoeken. Actief en zelfstandig leren staan hierbij centraal.

Heldere structuur, duidelijke opbouw

Actief en onderzoekend leren staan centraal

Link met geschiedenis, maar ook met de leefwereld van je leerlingen

Bekijk proefmateriaal voor jaar 6

Aan de slag met Agora

Focus op kennis en inhoud

We leggen de focus op kennis en inhoud. Zo begint elk hoofdstuk met een duidelijk overzicht van de lesdoelen en begrippen die je moet kennen. Doorheen de hoofdstukken helpen de rode kenniskadersof leerteksten je om de leerstof stap voor stap te onthouden. Aan het einde van elk hoofdstuk vind je tenslotte een heldere synthese, samen met een bordschema en een of meerdere kennisclips.

Duidelijke doelen

Zelfstandig leren

De activerende werkvormen leiden je leerlingen naar nieuwe inzichten. Zo leren ze steeds beter antwoorden formuleren op de onderzoeksvragen die aan bod komen. Met ons actueel online lesmateriaal ondersteunen we individueel leren, flexibele leeromstandigheden en differentiatie.

VIP's in de kunst

Wat we weten en hoe we denken is niet zomaar tot ons gekomen. Onze kennis komt voort uit het denkwerk van briljante geesten, filosofen, kunstenaars en wetenschappers. We brengen ze in VIP-kaders onder de aandacht.

Inspirerende figuren

Rijk aanbod aan bronmateriaal

Bij Agora hoort een ruim aanbod aan bronnen. Vaak uit de actualiteit, waardoor je leerlingen makkelijk de link kunnen leggen met hun eigen leefwereld en je de betrokkenheid vergroot.

Gevarieerd beeldmateriaal

Agora van jaar 3 tot en met 6

 

Agora, zo werd in het oude Griekenland de markt genoemd. Je ontmoette er mensen van alle rang en stand. Het was de ontmoetingsplaats bij uitstek om ideeën uit te wisselen en informatie en kennis te delen. Daarom hebben we voor dit boek de titel Agora bedacht. Voor humane wetenschappers in spe een ideale plek om het denken te voeden. We garanderen je een boeiende kennismaking!

Graad 2

Graad 3

Agora Kunstbeschouwing in de tweede graad

Agora in de 2de graad is opgebouwd volgens een duidelijke, herkenbare strcutuur. Elk hoofdstuk start met een duidelijke titelpagina. Op een inleidende, groene pagina krijg je een duidelijk overzicht van de inhouden en lesdoelen, samen met een begrippenkader van de sleutelbegrippen.
Daarna volgt de intro, die opbouwt naar een breinbreker. Dankzij deze interessante en uitdagende vraag wordt je nieuwsgierigheid geprikkeld. De kennis en inzichten die je nodig hebt om hierop een gefundeerd antwoord te formuleren, komen aan bod tijdens het Parcours en worden voor jou gebundeld in een synthese. Onderweg krijg je hulp van verschillende bronnen, opdrachten en kenniskaders. Het ultieme antwoord komt aan bod in het afsluitende onderdeel Eureka!

 

Nieuwe eindtermen en minimumdoelen

 

Door het korte tijdsbestek van de nieuwe minimumdoelen en leerplannen focussen we ons op het klaarstomen van de inhouden van jaar 5. Daarom kunnen we ons aanbod voor graad 2 door de tijdsdruk niet op een kwaliteitsvolle manier herwerken voor komend schooljaar 2023-2024. We zullen je wel ondersteunen je met een duidelijk overzicht van de minimumdoelen in de huidige editie en herwerken jaar 3 tegen schooljaar 2024-2025, jaar 4 het jaar nadien.

 

Bekijk de leerwerkboeken

Agora Kunstbeschouwing in de derde graad

In de leerwerkboeken van graad 3 passen we het concept lichtjes aan, zodat je je leerlingen optimaal kunt voorbereiden op het hoger onderwijs. De duidelijke structuur blijft behouden. Zo start elk hoofdstuk opnieuw met een groene, inleidende pagina die duidelijk weergeeft waar het hoofdstuk over gaat en welke dingen je zal leren. Ook een begrippenlijst vind je hierop terug. Daarna start het hoofdstuk met een Instap, een korte inleiding om de voorkennis te activeren en de nieuwsgierigheid te prikkelen.
Vervolgens worden de verschillende inhouden aangebracht in thematische deelhoofdstukken, met daarbij een duidelijk onderscheid tussen leertekst – theorie – en leeractiviteiten – oefeningen of opdrachten om die leerstof (zelfstandig) te verwerken.

Elk hoofdstuk eindigt met een overzichtelijke Exit, een rode synthese die de volgende elementen bevat:

  • Tips om je het hoofdstuk eigen te maken
  • Test jezelf, of een zelfevaluatie
  • Verklarende woordenlijst

Net als in de 2de graad belichten we in de leuke VIP-kaders inspirerende of belangrijke figuren uit de kunstwereld.

Doorblader het aanbod van Agora Kunstbeschouwing

Naar de webshop
Agora 3&4 Kunstbeschouwing

Agora Kunstbeschouwing 3 & 4

Graadleerwerkboek

Agora 6 kunstbeschouwing

Agora Kunstbeschouwing 6

Leerwerkboek

SO_Agora_KB_cover_3

Agora Kunstbeschouwing 3

Leerwerkboek

SO_Agora_KB_Cover_4

Agora Kunstbeschouwing 4

Leerwerkboek

SO_Agora_KB_Cover_5

Agora Kunstbeschouwing 5

Leerwerkboek

Hybride leren

Agora Kunstbeschouwing is een methode die jou toelaat om digitaal en hybride leren te implementeren in je klassen. We zetten de stap naar een geïntegreerde methode waarbij papier en digitaal naast elkaar staan.

 

Je kunt nog steeds aan de slag op papier met de leerwerkboeken. Daarnaast hebben we weloverwogen keuzes gemaakt om bepaalde onderdelen (ook of exclusief) digitaal aan te bieden. Zo heb jij als leerkracht de keuze hoe digitaal je aan de slag wil en met welke onderdelen van de les je digitaal wil werken.

 

In de 2de graad kun je Agora Kunstbeschouwing vinden op het digitaal leerplatform diddit. In de 3de graad zal je alle functionaliteiten kunnen inzetten van het nieuwe onlineleerplatform iDiddit. Hieronder geven we je graag een overzicht van welk jaar je op welk platform kunt terugvinden.

Agora Kunstbeschouwing 3 en 4: diddit

Agora Kunstbeschouwing 5: iDiddit

Lees meer over diddit Lees meer over iDiddit

Ik vind dat er een mooie afstemming is tussen leerstof en de leefwereld van de leerlingen. De synthese op het einde met kennisclip vind ik ook een meerwaarde.

Leerkracht kunstbeschouwing, Da Vinci Campus Ronse

SO_Algemeen_Secundair_onderwijs_Uitgeverij_VAN_IN

Ontdek onze andere methodes

Sapiens

Secundair onderwijs

Geschiedenis

A-stroom, Doorstroomfinaliteit, Dubbele finaliteit

Hybride methode

Meer info

Neem contact op met jouw educatief adviseur.

Onze educatief adviseurs helpen je graag verder!