Externe controle in de praktijk

Een praktische leidraad voor (toekomstige) bedrijfsrevisoren, accountants en interne controllers

Externe controle in de praktijk

Externe controle in de praktijk biedt een praktische leidraad voor (toekomstige) bedrijfsrevisoren, accountants en interne controllers bij het opstellen en efficiënt uitvoeren van een gestructureerd controlewerkprogramma.

met talrijke voorbeelden

stap-voor-stap handleiding

toepassingen en oefeningen

Bekijk de inhoudstafel

Externe controle voor het hoger onderwijs

 

Externe controle richt zich tot studenten hoger onderwijs die er ondersteuning en duiding in vinden bij het opstellen en uitvoeren van een controlewerkprogramma.
Het is ook een praktische leidraad voor bedrijfsrevisoren, accountants en interne controllers in hun praktijk.

 

 

Wegwijs in externe controle

 

Deze praktische handleiding met talrijke voorbeelden volgt van planningsfase tot verslaggeving de verschillende stappen die de revisor doorloopt en besteedt in het bijzonder aandacht aan:

  • de bespreking van de specifieke taken en kenmerken van de erkende cijferberoepen;
  • de impact van de audithervorming en bijbehorende kwaliteitsbeheersing;
  • de verschillende niveaus van rapportering en bijbehorende referentiekaders;
  • de toegepaste methoden en documentatietechnieken;
  • een aantal actuele of bijzondere thema’s.

Ontdek meer!

Voorbeeldmateriaal

Doorblader het voorbeeldmateriaal

Voorbeeldmateriaal

Extra's op mijnstudiemateriaal.be

Het online lesmateriaal is toegankelijk voor docenten die het handboek als verplicht studiemateriaal voorschrijven aan hun studenten. Vraag jouw code aan via hoger.onderwijs@vanin.be.

modeloplossingen voor de docent

PowerPointpresentatie voor de docent

casestudy

mijnstudiemateriaal.be

Jouw boek op maat?

Met Blend kan je jouw versie van dit boek op maat samenstellen.

kies hoofdstukken uit één of verschillende uitgaven

vul aan met eigen materiaal als je dat wil

een boek op maat kan al vanaf 10 exemplaren

Blend

De auteurs

Lieven Acke

Lieven Acke is licentiaat in de politieke wetenschappen, licentiaat in de rechten en bijzonder licentiaat in accountancy en revisoraat (UGent). Naast de uitoefening van het beroep van bedrijfsrevisor, heeft Lieven zich altijd ingezet in en voor het Instituut voor Bedrijfsrevisoren (IBR) (raadslid gedurende 15 jaar, voorzitter van diverse commissies en werkgroepen zoals Juridische Commissie, Commissie Publieke Sector, …). Momenteel is hij voorzitter van het Informatiecentrum Voor Het Bedrijfsrevisoraat (ICCI), de stichting van het IBR die onder andere instaat voor de uitbouw van doctrine via publicaties, en vertegenwoordigt hij het IBR in de Commissie voor Boekhoudkundige Normen en in de Vlaamse Adviescommissie voor Boekhoudkundige Normen. Hij treedt op als inspecteur voor het College van Toezicht op de Bedrijfsrevisoren, is docent aan de Karel de Grote Hogeschool (Antwerpen) en is een frequent gevraagd spreker op seminaries. Als gerechtsdeskundige probeert hij zijn ervaring ter beschikking te stellen van de gerechtelijke macht. Ook daar probeert hij, als voorzitter van de Werkgroep Gerechtsdeskundigen van het IBR, de belangen van de bedrijfsrevisoren te behartigen.

Thierry Van Loocke

Thierry Van Loocke is licentiaat TEW (UA) en volgde een MBA aan Vlerick Business School. Na dertig jaar werkervaring in een groot bedrijfsrevisorenkantoor, waarvan twintig jaar bij Deloitte, heeft hij zijn eigen bedrijfsrevisorenpraktijk. Zijn interesse richt zich op familiale ondernemingen en omvat zowel productie entiteiten als ondernemingen uit de dienstensector. Zijn werkzaamheden bestaan uit alle wettelijke opdrachten van de bedrijfsrevisor (commissarismandaten, wettelijke opdrachten, beperkt nazicht en full scope audit, due diligence opdrachten, werkzaamheden ten behoeve van de ondernemingsraad, interne controle en waarderingsopdrachten). Hij is sedert 2015 aangesteld als gedelegeerd rechter aan de ondernemingsrechtbank te Gent, afdeling Kortrijk en Brugge waar hij zich focust op gerechtelijke reorganisaties. Hij was meer dan tien jaar gastdocent aan UGent en KUL en is een gewaardeerde gastspreker op seminaries.

Dirk Van Vlaenderen

Stijn Verhoeven

Stijn Verhoeven is master in de accountancy en het revisoraat (KU Leuven, 2011) en behaalde de titel van bedrijfsrevisor in 2018 voor het Instituut van de Bedrijfsrevisoren (IBR). Na zijn studies heeft Stijn 11 jaar werkervaring opgedaan in een big4-omgeving (PwC Bedrijfsrevisoren) en is sinds 2022 werkzaam in een middelgroot bedrijfsrevisorenkantoor (Finvision Bedrijfsrevisoren). Met zijn big4-achtergrond heeft Stijn ervaring opgedaan in verschillende sectoren en in van bedrijven van verschillende grootte, gaande van beursgenoteerde bedrijven met hoofdzetel in België tot dochterondernemingen van buitenlandse multinationals tot Belgische familiale KMOomgevingen. Daar heeft Stijn ervaring opgedaan binnen verschillende domeinen, zoals IFRS, US GAAP en BE GAAP. In zijn huidige rol als director audit & transaction services bij Finvision, is hij momenteel vooral gericht op commissarismandaten binnen Belgische (familiale) ondernemingen, alsook in transactiebegeleiding (waardering van ondernemingen, due diligence, ...).

Ook interessant voor jou?

Een vraag over ons aanbod?

Stel jouw vraag of maak een afspraak met je accountmanager. We helpen je graag verder!