GENIE Nieuws: aan de slag met actualiteit en wetenschap in de klas

Volg je ook graag de actualiteit over wetenschap? En wil je dit graag vertalen naar je klascontext? Neem dan zeker eens een kijkje naar de video's van GENIE Nieuws.

Verschillende keren per jaar nemen we de wetenschappelijke actualiteit onder de loep. Aan de hand van een video zoomen we in op interessant nieuws en linken we dit aan lesinhouden waarmee de leerlingen in de klas aan de slag gaan.

Ben je gebruiker van GENIE of GENIE GO! Fysica, Chemie of Biologie? Dan kun je volgende week in diddit bij het tabblad 'Materiaal' een nieuwe rubriek 'GENIE Nieuws' vinden met extra lesinformatie en verwerkingsopdrachten.

Mei 2022 - Is lachgas echt om te lachen?

Lachgas is al een tijdje een hot topic onder leerlingen. Daarom nemen we dit gas eens grondig onder de loep: wat is lachgas precies en wat doet het? Het lijkt onschuldig maar er zijn wel degelijk heel wat gevaren aan verbonden. We zoomen in op het chemische aspect van lachgas en hoe het vrijkomt aan de hand van druk en warmte-energie.


Een overzicht van de video's van GENIE Nieuws

 

Onderwerp

Korte inhoud

Oktober 2021 - Nobelprijs voor geneeskunde Hoe nemen we temperatuur en druk waar? David Julius en Ardem Patapoutian zijn met de Nobelprijs voor Geneeskunde bekroond voor hun onderzoek naar temperatuur- en tastreceptoren. Wat betekent dit nu precies? Wetenschapvlogster Jacotte Brokken geeft meer uitleg over de ontdekkingen die nu bekroond zijn.
Februari 2022 - James Webb Ruimtetelescoop Niet zo lang geleden lanceerden ESA, NASA en de Canadese Ruimtevaartorganisatie de grootste, de krachtigste en de meest complexe ruimtetelescoop ooit. Verwonder je leerlingen op een toegankelijke manier over de James Webb Ruimtetelescoop: Waarom lanceren we deze telescoop precies? Hoe ging de lancering er aan toe? Hoe werkt de telescoop met spiegels en optica?
Maart 2022 - Chemie als wapen De wetenschappelijke wereld is fantastisch! We kunnen mensen genezen, zotte gebouwen ontwerpen en de ruimte verkennen. Maar wetenschap kan ook een keerzijde hebben. Deze aflevering van GENIE Nieuws zoomen we in op chemie als wapen. We kijken hoe chemische wapens zijn geëvolueerd, van de Eerste Wereldoorlog, Tweede  Wereldoorlog tot vandaag.
Mei 2022 - Is lachgas echt om te lachen?
Lachgas is al een tijdje een hot topic onder leerlingen. Daarom nemen we dit gas eens grondig onder de loep: wat is lachgas precies en wat doet het?  Het lijkt onschuldig maar er zijn wel degelijk heel wat gevaren aan verbonden. We zoomen in op het chemische aspect van lachgas en hoe het vrijkomt aan de hand van druk en warmte-energie.